TRANSKRIPT S VLADE

AUDIO: Polančec je lagao da će TLM vratiti dug HEP-u

Donosimo audiozapis iz 2007. godine sa sjednice Vlade na kojoj je prodan TLM
 Goran Mehkek/CROPIX

Damir Polančec potkraj 2007. godine, kada se u Vladi odlučivalo o prodaji TLM-a, izjavio je kako će ponuđač osigurati da ta tvrtka vratiti sve dugove državnim vjerovnicima.

Ubrzo otpisali dugove

Ubrzo je Vlada otpisala sve dugove, među njima i 150 milijuna kuna prema HEP-u. Polančecovo obećanje zabilježno je u audiozapisu sa sjednice Vlade do kojeg je došao Jutarnji list. Polančec je danas ispitan u USKOK-u u sklopu istrage koja se protiv njega vodi zbog sumnji da je pokušao zataškati izvlačenje 10,7 milijuna kuna iz Podravke.

Taj novac je preko poduzeća, križevačke tvrtke Gradec Zvonka Belje, završio u SMS-u, zbog čega je protiv menadžera Podravke bila proširivana istraga. Polančeca se tereti da je nakon toga od Belje tražio da potpiše dokumentaciju kojom bi se te transakcije na taj način prikazale kao legalne. Polančec se branio šutnjom i nije htio odgovarati na pitanja.

No, bivšeg potpredsjednika Vlade razljutio je, kako doznajemo, novi zahtjev za istragu koji ga tereti da je sudjelovao u malverzacijama u prodaji električne energije, pri čemu je pričinjena šteta od 600 milijuna kuna, i on priprema dokumentaciju kojom želi dokazati da je samo provodio političku odluku Vlade, o kojoj je raspravljalo i uže vodstvo HDZ-a.

Predlagač Polančec

Sada je, doznajemo, sve uvjereniji da je “žrtva politike” i navodno neće nikoga štedjeti, pogotovo ne svoje bivše kolege. Činjenicu da među predloženih 60-ak svjedoka u “slučaju TLM” nema bivšeg premijera Ive Sanadera mnogi odvjetnici s kojima smo ovih dana razgovarali tumače kao mogućnost da prvi na listi okrivljenih nakon što se ispitaju svi svjedoci bude upravo bivši premijer.

Nedvojbeno je da je odluka o privatizaciji TLM-a bila politička, o čemu svjedoči i audiozapis sa 275. sjednice Vlade održane 7. prosinca 2007. To je bila završna odluka koja je donesena po prijedlogu Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju kojem je na čelu bio upravo Polančec.

Jutarnji donosi transkript sjednice Vlade - Polančec, prosinac 2007.: Dionice za jednu kunu, ali dugove ne opraštamo

Zapis, koji se tiče TLM-a, traje 6,4 minuta, a ostalih 8,5 minuta zapisa 257. sjednice posvećeno je drugim točkama

Ivo Sanader: “Dobar dan dame i gospodo, otvaram 275. sjednicu Vlade. Prva točka dnevnog reda nadopuna je prijedloga dopune o davanju suglasnosti na Prijedlog konačnog teksta Ugovora o prodaji i prijenosu dionica TLM Tvornica lakih metala d. d. Šibenik i Prijedlog konačnog teksta Ugovora o razvrgnuću suvalasništva između Hrvatskog fonda za privatizaciju i društva TLM tvornica lakih metala d. d. Šibenik.

Uvodno ću reći prije nego što dam riječ potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu da i u ovoj privatizaciji kao i u svim dosadašnjima nastojali smo se voditi dvojakim načelom. S jedne strane prije svega sačuvati radna mjesta, a s druge strane poduzeću osigurati jaku i jasnu perspektivu na tržištu. Ovaj proces ugovaranja dugo traje, ova odluka je donesena prije nekoliko mjeseci tako da danas donosimo samo suglasnost da se može potpisati ugovor o prodaji dionica. Evo, dajem riječ potpredsjedniku Polančecu. Prije toga, još možda jedna zanimljivost. U natječaju smo bili stavili da radnici moraju biti zadržani dvije godine, tijekom pregovora smo uspjeli, zajedno sa sindikatima dogovoriti sa novim budućim vlasnicima da se zadržavaju sva radna mjesta na pune tri godine i ide se u novi val investicija. Mislim da je ovo jako dobra vijest i za radnike TLM-a. Izvoli potpredsjedniče”.

Damir PolanČec: “Ovdje se radi o tehničkoj provedbi odluke koju smo mi davno donijeli. Prošlo je dosta vremena, radili smo dosta na usuglašavanju ugovora. Jedan od problema je bio rješavanje imovinskopravih odnosa na imovinskim česticama koje nisu bile riješene na adekvatni zahtjev. Samo da podsjetim na najvažnije elemente ugovora.

Dionice TLM-a prodajemo po cijeni od jedne kune, a obveza je dakle ponuđača da osigura tvrtki da podmiri obveze prema svim državnim vjerovnicima u vrlo kratkom periodu. Obveza je da osigura zamjenska jamstva za kredite pokrivene državnim jamstvima u visini od 10 milijuna eura i da izvrši ulaganja... Osigurali smo ulaganja od 107 milijuna eura, u prvoj godini 34,5 milijuna eura i time će TLM biti najveći investicijski prijekt u šibenskom kraju. Dužnost je da nastavi osnovnu djelatnost, od tih 34,5 milijuna eura 7,5 milijuna se odnosi na sanaciju bivšeg pogona elektrolize i sanaciju zeljišta. Vjerujem da će ovo biti početak novog pozitivnog uzleta TLM-a”.

Nakon dizanja ruku za suglasnost Sanader je dao riječ potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor. ( Dušan Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 21:17