DOBRE VIJESTI

AUGUSTIN PALOKAJ IZ BRUXELLESA Poraz nizozemske ekstremne desnice olakšat će put Hrvatske u EU

Sada više nema dvojbe oko potpore Hrvatskoj za ulaz u EU u srpnju 2013.
zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabakovic / CROPIX

U tjednu koji se može nazvati pozitivnim za Europsku Uniju stigla je izvrsna vijest iz Nizozemske, gdje se trend porasta potpore za krajnju desnicu okrenuo u drugom smjeru na parlamentarnim izborima održanim u utorak. Najvažnije za EU i buduću ulogu Nizozemske unutar nje je poraz krajnje desnice Geerta Wildersa, čija je stranka izgubila čak 11 mjesta u parlamentu te je time ponovno vraćena na marginu.

Zato sada u EU priželjkuju da novu vladu u Nizozemskoj sastave liberali i laburisti, koji bi imali uvjerljivu i stabilnu većinu jer obje stranke snažno podupiru europski projekt. To uključuje ne samo podršku sadašnjoj EU i neupitnom ostanku Nizozemske i u eurozoni i u EU, nego i potporu daljnjim integracijama unutar EU i nastavku proširenja.

Zbog toga bi snažna pobjeda proeuropskih snaga u Nizozemskoj i velik udarac koji su Nizozemci zadali eurospekticima i antiemigrantskoj ekstremnoj desnici trebala biti i dobra vijest za Hrvatsku, koja još uvijek čeka da nizozemski parlament ratificira Ugovor o pristupanju EU. Naime, posljednjih nekoliko godina Nizozemska je postala vodeći skeptik unutar EU oko pitanja proširenja. Nizozemci su se protivili daljnjem proširenju, a na kraju, uoči izbora, čak su se zalagali za izlazak Nizozemske iz EU.

Sada dvojbe o potpori ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. godine kao 28. članice među pobjednicima nizozemskih izbora nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 21:59