OBJAVLJENI DETALJI

Austrija ih je zabranila pa će se komemoracija za Bleiburg ove godine održati na Mirogoju i u Udbini

U župnoj crkvi u Bleiburgu ipak će se služiti sveta misa, dok će hrvatski veleposlanik u Austriji položiti vijenac

Komemoracija na Bleiburgu, arhivska fotografija

 Ronald Gorsic/Cropix

Obilježavanje središnje komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta, čiji je pokrovitelj Hrvatski sabor, neće se održati u Bleiburgu.

Kako je priopćio Sabor, komemoracija će se održati u petak i subotu 13. i 14. svibnja na zagrebačkom Mirogoju i u svetištu hrvatskih mučenika u Udbini.

U župnoj crkvi u Bleiburgu ipak će se služiti sveta misa, dok će hrvatski veleposlanik u Austriji položiti vijenac. Podsjetimo, Odbor za unutarnje poslove austrijskog parlamenta zatražio je sredinom ožujka od ministra unutarnjih poslova službenu zabranu održavanja komemoracije u Bleiburgu, no zabrana se ne odnosi na služenje mise.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je o tome radni sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Počasnog bleiburškog voda (PBV). Sudionici sastanka istaknuli su važnost dostojanstvenog obilježavanja uspomene na žrtve.

Uime HBK na sastanku su sudjelovali tajnik HBK Krunoslav Novak i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 08:08