SPOR OKO BROJKI

Austrija ublažila retoriku oko navodnih zaraza na Zrću, ambasada se diplomatski ogradila od medijskih objeda

Stožer civilne zaštite Grada Novalje i tamošnja Turistička zajednica u četvrtak su opovrgnuli napise po kojima je Festival "Austrija goes Zrce" bio leglo zaraze
Ilustrativna fotografija
 Goran Telak/Cropix

Veleposlanstvo Republike Austrije u Zagrebu konstatiralo je da je festival Austria goes Zrće, koji se od 17. do 24. srpnja održao na plaži Zrće u Novalji na otoku Pagu, "vjerojatni uzrok širenja infekcije koronavirusom među sudionicima tog događaja", piše Novi list.

- Prema informacijama dostavljenim veleposlanstvu od strane austrijskih vlasti festival „Austria goes Zrće“ održan u Novalji vjerojatno je uzrok širenja infekcije koronavirusom među sudionicima tog događaja. S današnjim datumom 250 posjetitelja festivala su nakon povratka u Austriju pozitivno testirana na COVID-19 - rekli su iz Veleposlanstva Austrije Novom listu.

Podsjetimo, nekoliko austrijskih saveznih pokrajina u srijedu je objavilo da je u Austriji nakon povratka posjetitelja s festivala Austria goes Zrće zabilježeno najmanje 94 slučaja zaraze koronavirusom.

Na festival je iz Austrije doputovalo više od 19.000 osoba, većina njih u vlastitim automobilima ili autobusima, navode austrijski mediji.

Sudeći po izjavi austrijskog veleposlanstva, oni su se tvrdnjom da je festival 'vjerojatni uzrok' ipak diplomatski ogradili od kategoričnih tvrdnji i objeda austrijskih medija.

Stožer civilne zaštite Grada Novalje i tamošnja Turistička zajednica u četvrtak su opovrgnuli napise po kojima je Festival "Austrija goes Zrce" bio leglo zaraze za najmanje 94 Austrijanca oboljelih od covida-19. Istaknuli su tada da se u njihovoj karanteni nalazi 12 pozitivnih na koronavirus te da među njima nema Austrijanaca.

Načelnik novaljskog stožera Ivan Peranić oštro je opovrgnuo napise da je na festivalu bilo 19.000 austrijskih turista i da je bilo masovne zaraze među njima. Istaknuo je da je u tjedan dana, od 17. do 24. srpnja, bilo obavljeno 12.151 testiranje. Neke su osobe, dodao je, testirane i više puta. Otkriveno je 16 pozitivnih na koronavirus, ali nitko od njih nije bio iz Austrije.

Direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Marina Ščiran Rizner iznijela je podatak da je u tom tjednu festivala maksimalni dnevni broj austrijskih turista bio 3.800, odnosno ukupno kroz tjedan do 5.000.

Austrijski su mediji u petak objavili kako se čak 200 mladih Austrijanaca od njih 19.000 zarazilo na festivalu Austria goes Zrće. Neki su došli i do brojke od 350 zaraženih i da bi sve to još moglo ići prema gore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:33