ISTRAGA

Austrijanci će Zagorca u Zagrebu ispitivati o pronevjeri u Hypo banci

 CROPIX

ZAGREB - Austrijski istražitelji u slučaju Hypo uskoro bi u Zagrebu trebali ispitati umirovljenog generala Vladimira Zagorca, koji u Remetincu izdržava zatvorsku kaznu od sedam godina iz predmeta “dragulji”.

Stigle dvije zamolnice

Kako nam je potvrđeno na Županijskome sudu, tužiteljstvo u Klagenfurtu uputilo je zamolnicu za ispitivanjem Zagorca putem međunarodne pravne pomoći. Istovremeno je preko ministarstva pravosuđa stigla još jedna takva zamolnica, ali iz Kneževine Lihtenštajn.

Predstavnici organa gonjenja i jedne i druge zemlje žele biti osobno prisutni ispitivanju Vladimira Zagorca, koji za njih ima svojstvo osumnjičenika za više kaznenih djela vezanih za aferu oko posrnule Hypo Alpe Adria banke.

Tezu o nezakonitostima pri ishođenju kredita kod Hypo banke za velike projekte u Hrvatskoj prvi su iznijeli predstavnici hrvatskog državnog odvjetništva.

Pranje novca

DORH je smatrao da Zagorec ranije izvučeni novac iz Hrvatske, koji je prošao tajne račune u Austriji, koristi kao depozite na temelju kojih su mu odobravani brojni krediti u milijunima eura.

Spominjalo se ukupno 260 milijuna eura takvih zaduženja koja su se povezivala sa Zagorcem. Hypo banka potvrdila je da je Zagorec kod njih imao kreditni okvir od 70 milijuna eura, ali je predistraga za pranje novca završena tako što je tužiteljstvo u Klagenfurtu obustavilo postupak.

Šćekić ispituje

No, nakon prisilne nacionalizacije Hypo banke koncem 2009. godine, i ogromnih gubitaka koje moraju plaćati austrijski porezni obveznici, naveliko se počelo spominjati i Vladimira Zagorca.

Tužitelje u Klagenfurtu zanimaju svi detalji oko kreditnih aranžmana s Hypom. Zagorčevi poslovi mahom su se financirali preko tvrtki i zaklada u Lihtenštajnu. Samo ispitivanje Vladimira Zagorca na Županijskom sudu u Zagrebu trebao bi provesti istražni sudac Ratko Šćekić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:23