KRUNSKI SVJEDOK

Austrijanci izigrani, Zagorca nisu ispitali iako smo im to obećali

 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Austrijski mediji objavili su da je tužiteljstvo u Klagenfurtu u istrazi oko nepravilnosti u poslovanju Hypo Alpe Adria banke spremno ponuditi umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu - osuđenom u aferi “dragulji” na sedam godina zatvora - poseban status krunskog, a možda i zaštićenog svjedoka. Kako piše austrijski tjednik News, Hrvatskoj je putem međunarodne pravne pomoći krajem ožujka odaslan zahtjev za privremenom predajom Zagorca radi saslušanja u Klagenfurtu.

Veliko iznenađenje

Međutim, austrijski istražitelji još nisu uspjeli ispitati Zagorca ni na Županijskom sudu u Zagrebu iako su preko nadležnih ministarstava pravosuđa tražili i dobili odobrenje za taj postupak.

U ponedjeljak je istražni sudac Županijskog suda, u prisutnosti austrijskih istražitelja, trebao provesti ispitivanje Zagorca u svojstvu osumnjičenika za udruživanje u kriminalnu organizaciju s bivšim menadžerima Hypa, kao i za druga kaznena djela. Budući je sve unaprijed bilo odobreno i dogovoreno, dva državna odvjetnika iz Klagenfurta i službenik tamošnje kriminalističke policije doputovali su u Zagreb s prevoditeljicom. Onda je na sudu uslijedilo iznenađenje.

Čuđenje i ljutnja

Ispitivanje je odgođeno jer je nadležni istražni sudac, nakon iznesenih primjedaba Zagorčeve odvjetnice, zaključio da ipak nisu ispunjene sve zakonske pretpostavke za provođenje pravne pomoći. Konkretno, ispostavilo se da nedostaje sudska odluka iz Austrije na temelju koje je protiv Zagorca pokrenut kazneni postupak, a iz koje bi bilo razvidno za što ga se tereti.

Austrijski istražitelji ostali su nemalo iznenađeni takvim ishodom posjeta. U Klagenfurtu i Beču ta je informacija izazvala čuđenje pa i ljutnju. Prvenstveno zbog toga što na moguće nedostatke zahtjeva nisu upozoreni prije, već su dobili obavijest da je sve u redu, te su pozvani u Zagreb, da bi onda bili odbijeni.

Osim toga, ispitivanje je odgođeno jer “nedostaje” sudska odluka koja niti ne postoji, jer je Zagorec u Austriji pod državnoodvjetničkom, a ne sudskom istragom u slučaju Hypo.

Dobit će prigodu

Austrijanci ipak očekuju da će se “nesporazum” riješiti i da će ubrzo dobiti prigodu ispitati Zagorca. Da bi se izbjegli budući problemi u suradnji pri uzajamnom pružanju pravne pomoći, već su organizirani, kako neslužbeno doznajemo, sastanci na razini dvaju ministarstava pravosuđa.

Zagorca u Zagrebu su jučer trebali ispitati i istražitelji iz Lihtenštajna zbog sumnje u pranje novca. No za sada su odustali od tog ispitivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 01:34