ZABRANILI I HOS

Austrijanci nemaju dvojbe: Taj grb ne smije na Bleiburg

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Svi oni koji ove subote krenu na put prema Bleiburškom polju u Austriji s majicama na kojima se nalaze obilježja HOS-a i geslo “Za dom spremni”, neće moći sudjelovati na središnjoj komemoraciji obilježavanja 73. godišnjice bleiburške tragedije!

Potvrdio nam je to jučer Bože Vukušić, voditelj predstavništva Počasnog bleiburškog voda u Hrvatskoj te naglasio kako će osobe s obilježjima HOS-a zaustaviti austrijsko redarstvo.

- Nitko tko bude imao HOS-ova obilježja neće moći prisustvovati središnjoj komemoraciji odnosno svetoj misi. To je bio zahtjev austrijskog redarstva i Aloisa Schwarza, mjesnog biskupa u Klagenfurtu koji izdaje dozvolu za održavanje same komemoracije. To je bio njihov uvjet za održavanje komemoracije i mi smo odlučili na takav zahtjev pristati - rekao nam je jučer Vukušić.

Dogovor s biskupom

Rekao nam je kako su s biskupom Schwarzom razgovarali prije dva mjeseca i kako je većina prigovora s njegove strane bilo neprimjereno ponašanje nekolicine pojedinaca koji su narušavali dignitet komemoracije te kako je zatražio ultimativno rješenje tog problema. Vukušić je tada predložio biskupu da će na Bleiburškom polju, čiji je dio u vlasništvu Počasnog bleiburškog voda, ukinuti šatore i zabraniti prodaju alkoholnih pića i hrane.

Drugi biskupov oštar prigovor bio je vezan za nošenje obilježja vezanih za vojske Sila osovine pa tako i onih NDH kao i nošenje neprihvatljivih transparenata i zastava.

- Stoga je dogovoreno da će biti dopušteno samo crkvene odnosno hrvatske i austrijske nacionalne zastave, a sve ostale bit će strogo zabranjene. Te uvjete mi smo prihvatili ne samo jer je to u skladu s austrijskim zakonima i crkvenim propisima, već i zato što je to u interesu digniteta održavanja središnje komemoracije žrtvama bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda – rekao nam je Vukušić te dodao kako je u organizaciji PBV-a financiran dolazak oko 50 autobusa iz Hrvatske. Koliko će biti autobusa izvan njihove organizacije, Vukušić jučer nije znao reći.

Sam PBV trenutno u svom posjedu ima oko 30 tisuća četvornih metara na Bleiburškom polju u Austriji. PBV je kupoprodajni ugovor za prvih 2000 četvornih metara zemlje na Bleiburškom polju potpisao još 1965. godine, a novac je prikupljen u hrvatskom iseljeništvu.

Daljnjih oko 14.000 četvornih metara PBV je kupio 2004. iz donacije Vlade Republike Hrvatske. Nakon toga je PBV, od viška prikupljenoga novca za obnovu i dogradnju spomenika te podizanja kapele, 2006. i 2007. kupio još oko 5000 četvornih metara zemljišta na Bleiburškom polju.

Potom je, iz donacije Vlade Republike Hrvatske i od preostalog viška sredstava prikupljenih za gradnju spomen-kapele, 2007. i 2008. kupljeno još oko 8500 četvornih metara zemljišta.

- Iz tih Vladinih donacija kupljen je ostatak zemljišta, a radi se oko 125 tisuća eura odnosno oko milijun kuna donacija koje su doznačene iz Vlade - rekao nam je jučer Vukušić.

Dopušten govor

Sama komemoracija počet će u subotu u 11 sati molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega će krenuti procesija prema Bleiburškom polju. U 12 sati počet će sveta misa koju će predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Predviđeno trajanje mise je oko sat i pol, nakon čega će biti molitva za žrtve bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti koju će predvoditi Idriz ef. Bešlić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gunja.

Nakon toga će biti govor u ime pokrovitelja predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića te polaganje vijenaca. Završnu riječ imat će glasnogovornik Počasnog bleiburškog voda velečasnog Ante Kutleša.

Kako su jučer poručili iz PBV-a, mjerodavne austrijske vlasti striktno će nadzirati poštivanje austrijskih zakona prije, za vrijeme i nakon komemoracije, a svi prekršitelji bit će privedeni. Osim toga austrijsko redarstvo cijelo će vrijeme snimati komemoraciju te će nakon cijelog događanja obaviti detaljnu video analizu nakon koje će, ukaže li se potreba, “pokrenuti odgovarajuće postupke protiv svih evidentiranih prekršitelja zakona Republike Austrije”.

Instant-sudovi

- Austrijski državni Ured za strance najavio je da će trenutno protjerati pojedince koji bi svojim ponašanjem narušavali ugled Republike Austrije te će im biti zabranjen ulazak u zemlju na određeno vrijeme - poručili su jučer iz PBV-a.

Istaknuli su i kako će biti zabranjena svaka vrsta trgovine, isticanje transparenata s političkim porukama, nošenje odora i obilježja vojski Sila osovine i njenih saveznika, narušavanje javnog reda i mira galamom i neprimjerenim pjesmama.

Za poštivanje zakona bit će zaduženi službenici redarstva Austrije i zaštitari Počasnog bleiburškog voda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:06