MINI ŽARIŠTE

Austrijanci plaše turiste ‘korona klubom‘ u Makarskoj: ‘Pratite svoje zdravstveno stanje‘

Načelnik makarskog stožera kaže da je od vlasnika klubova zatraženo da zatvore poslovanje zatvorenih dijelova klubova
Noćni klub/Ilustracija
 Goran Telak/Cropix

Korona – oprez ako ste bili na odmoru u Hrvatskoj – piše austrijski Heute, a ispod vrištećeg naslova fotografija je iz jednog noćnog bara u Makarskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Navodi se da je više ljudi koji su se vratili s odmora u Hrvatskoj COVID-pozitivno, a ovaj portal također navodi da su u ovom noćnom baru zaraženi čak i neki zaposlenici.

Svi koji su bili na odmoru u Makarskoj savjetovani su, piše Heute, da prate svoje zdravstveno stanje. Austrijski portal Nachrichten u naslov je pak stavio informaciju da je šest osoba testiranih na koronu, a koji su ljetovali u gradu pod Biokovom, također korona-pozitivno.

Portal Tips prenosi istu vijest, kao i Kurier, a ova je informacija vrištala i s televizije, tako da je Hrvatska, Dalmacija, kao i sama Makarska, dobila negativni publicitet na austrijskom tržištu, odakle nam ipak dolazi značajan broj gostiju.

Naime, u srpnju ove godine Austrijanci su ostvarili više od 113 tisuća noćenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što je 45 posto u odnosu na prošlu godinu, a u kolovozu koji je nadmašio sva očekivanja te su brojke i veće.

Opasna gužva za WC

Načelnik makarskog stožera Dražen Nemčić, inače dogradonačelnik, kaže da su prošlog petka razgovarali s vlasnicima klubova te od njih zatražili da zatvore poslovanje zatvorenih dijelova klubova.

– Tražili smo i da bolje kontroliraju odlazak na WC jer veliki problem predstavlja ta gužva. Inspektori civilne zaštite te državni inspektori napravili su više nadzora, a u klubovima se pojačani oprez traži i na otvorenom, da se razmaknu stolovi. I umjesto da puste, recimo, tisuću ljudi, da ih maksimalno bude 500 – kazat će Nemčić, dodajući da ga je kontaktiralo i austrijsko veleposlanstvo, tražeći izvještaj.

Veli da su dosta zadovoljni.

– S obzirom na to da trenutno imamo 70 posto turističkog prometa od lani i opću gužvu, nemoguće je ostati na nuli. Dobro je u svemu tome da mladi najčešće niti nemaju simptome – veli načelnik makarskog stožera koji vjeruje da većih problema neće biti.

Što se zaraženog osoblja makarskog kluba, kaže da je to posao epidemiologa.

Načelnik županijskog stožera Luka Brčić napominje da su nekoliko dana bili limitirani s osobljem, naime, civilna zaštita koja je dijelom pod MUP-om, dijelom HGSS-om, prethodnih je dana imala pune ruke posla na dvije lokacije. Jedna je Biokovo, gdje je deset dana trajala potraga za nestalim Poljakom, a druga je sinjska Alka.

– Sad je forte tamo gdje treba biti u ovom trenutku, na Makarskoj. Iako moram reći kako ne možemo egzaktno tvrditi da su svi ti zaraženi baš inficirani u klubovima, to je teško utvrditi, pogotovo zato što je dosta zaraženih bez simptoma.

Radi li se tu o nekakvoj kampanji protiv Hrvatske, ne vjerujem, nisam pobornik takvih teorija, ali fama koja se širi stihijski i nekakva pozitivna konkurencija sigurno imaju svoj utjecaj. Najbolja je živa riječ naših gostiju, a oni će, vjerujem, prenijeti dobro iskustvo jer oni najbolje vide kako sustav ovdje funkcionira – zaključuje Brčić.

Iz kluba se ne javljaju

Što kažu u prozvanom klubu, nismo uspjeli doznati. Na telefon oglašen na web-stranici nitko se nije javljao.

S obzirom na trend u cijeloj Europi – a vidljivo je da mladi željni noćnog života očito nisu zastrašeni koronom – ne vjerujemo da će publicitet u ovakvom kontekstu odmoći klubu koji je ovog ljeta u više navrata organizirao koncerte.

Hoće li destinacija imati štete od toga ako turisti koji ne dolaze zbog noćnog života odluče zaobići Makarsku rivijeru, to ćemo vidjeti tek u idućim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:39