REZOLUCIJA

Austrijanci zabranjuju komemoraciju u Bleiburgu, Šeks: Vjerujem da će ipak dopustiti našu misu

Austrijski parlament zahtijeva da se prikupe informacije o transakcijama vezanim uz kupnju zemljišta od strane PBV-a.



 
 Marko Miščević/Cropix

Velikom većinom glasova svih zastupnika austrijski parlament (Nationalrat) u četvrtak je izglasao Rezoluciju kojom se od Savezne vlade, posebno ministra unutarnjih poslova, zahtijeva da ispitaju sve mogućnosti kako bi se od sljedeće godine spriječilo održavanje Bleiburške komemoracije na Loibaškom polju u Koruškoj.

“Parlament se danas jasno odredio protiv ultranacionalističko-fašističke komemoracije vezane za povijesno kontroverzni tzv. Blajburški masakr na Loibaškom polju nedaleko od Bleiburga, odnosno na austrijskom teritoriju”, objavljeno je u četvrtak na internetskim stranicama austrijskog parlamenta. Kako je izviješteno, ova je Rezolucija izglasana na prijedlog četiriju stranaka: Narodnjaka, Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala. Protiv rezolucije glasali su samo zastupnici Slobodarske stranke (FPÖ).

“Traži se od Savezne vlade, posebice ministra unutarnjih poslova da, imajući u vidu pretpostavke Povelje temeljnih prava EU, Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda kao i sve druge ustavnopravne pretpostavke, ispitaju sve mogućnosti poduzimanja pravnih mjera na državnoj, bilateralnoj i europskoj razini kako bi se spriječilo održavanje ultranacionalističko-fašističke komemoracije na Loibaškom polju kod Bleiburga, odnosno na austrijskom teritoriju od 2021.”, navodi se u tekstu Rezolicije kojom se uz to od nadležnih upravnih tijela pokrajine Koruške traži da, sukladno zakonskim mogućnostima, prikupe sve relevantne informacije kako bi se mogla donijeti ocjena transakcija vezanih uz kupnju zemljišta od strane udruge Počasni bleiburški vod (PBV).

Narodnjaci su na nadležnom odboru bili suzdržani, a onda su na sjednici parlamenta glasali protiv rezolucije smatrajući da se na ovaj način zadire u pravo javnog okupljanja. Istaknuli su da se željeni cilj može postići i ako vlasti primjenjuju važeće zakone, posebno one kojima je regulirana zabrana nacističkih, a odnedavno i konkretnih ustaških simbola.

Socijaldemokrati, Zeleni i Liberali žestoko su zagovarali potrebu zabrane ovog, kako su ga nazivali, fašističkog okupljanja, dok je najjača austrijska stranka ÖVP ipak išla s puno blažim stavovima, naglašavajući prije usvajanja rezolucije da mnogi sudionici komemoracije dolaze isključivo s namjerom da se prisjete svojih bližnjih koji su stradali te da im odaju počast. “Međutim, moramo tražiti jasno distanciranje. Ovim zahtjevom iskazali smo jasno opredjeljenje da u Austriji nećemo tolerirati nikakva fašistička obilježavanja”, kazao je predstavnik Narodnjaka.

Parlament je prihvatio i drugu Rezoluciju kojom se od ministra unutarnjih poslova zahtijeva da se ispita treba li dopuniti odredbe zakona kojim su zabranjeni pojedini ustaški simboli. Čelnik Nadzornog odbora PBV-a Vladimir Šeks jučer je za Jutarnji rekao da se nada “razumnom rješenju”.

- Vjerujem da će na koncu doći do dobrog i razumnog rješenja s austrijske strane. Isto kao što su i pojedini zastupnici u austrijskom parlamentu naglašavali da se potomcima, obiteljima žrtava treba omogućiti komemoriranje i da treba omogućiti ono što spada pod pojam mirnog okupljanja. Uglavnom, bitno je reći da su zadnjih godina i Sabor kao pokrovitelj i biskupske konferencije i Hrvatske i BiH, te PBV kao organizator poduzimali sve moguće korake da se komemoriranje žrtava Križnog puta i Bleiburga odvija tako da to bude isključivo komemoriranje - a ne ništa drugo.

Nikakvo veličanje nekog drugog, NDH-ova režima. I u tom smo smislu polučili ogromne rezultate. A što se tiče svih ovih nasrtaja na Bleiburg, to je u bitnome stvar unutarnjih odnosa na austrijskoj političkoj sceni, a mi smo se našli u žrvnju tih odnosa - kaže Šeks, uz napomenu da je to njegov osobni stav, a da se za službeni stav PBV-a obratimo vodstvu udruge. Preko dva posrednika komentar Rezolucije zatražili smo od čelnika PBV-a Vice Vukojevića, glasnogovornika Ante Kutleše te glavnog tajnika Thomasa Baumgartnera - koji nam se do zaključenja ovog broja Jutarnjeg lista nisu javili.

- Žalim zbog te odluke, ali i dalje vjerujem da je Austrija demokratska država jer su se te komemoracije održavale i u puno težim okolnostima – sukladno austrijskim zakonima i tijekom Hladnoga rata. Od Andreja Plenkovića očekujem da će izvršiti utjecaj kod svoje sestrinske, austrijske Pučke stranke i kancelara Sebastiana Kurza da se ta Deklaracija ne provede u djelo. Jer to bi bio udar na austrijsku demokraciju, ali i vrsta uvrede hrvatskom narodu i državi - rekao je jučer Zlatko Hasanbegović, član PBV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:50