HUMANIJI UVJETI

Austrijski Rotary klub donirao drvene kuće obiteljima na Baniji: ‘Napokon, presretni smo!‘

Kuće su dvoetažne, u donjem dijelu imaju trijem, dnevnu sobu i kuhinju te kupaonicu. Komocija je neusporediva u odnosu na kontejnere
Obitelj Jekić u Donjoj Bačugi
 Jl

Obitelj Jekić u Donjoj Bačugi te Horvatić u Novom Selu Glinskom na širem glinskom području, koji su u potresu ostali bez kuća i gospodarskih zgrada, zimu neće dočekati u mobilnim kućicama, gdje žive od potresa, nego u tipskim drvenim kućama koje su im sagrađene na imanjima u projektu Poljoprivrednici pomažu poljoprivrednicima (Bauern helfen Bauern).

Te dvije kućice donacijom od 17.600 eura financirali su austrijski rotarijanci iz Rotary Kluba Wiena Albertina, a vlasnicima su jučer ključeve uručili Annette i Burkhard Neumayer te Andrea i Wolfgang Schneider, uz hrvatske rotarijance, guvernerku Ljiljanu Trstenjak i predsjednika sisačkog Kluba Milana Sladojevića.

Drvene kuće su dvoetažne, u donjem dijelu imaju trijem, dnevnu sobu i kuhinju te kupaonicu, a galerijske stepenice vode na gornju etažu, gdje je predviđena spavaonica s balkonom. Kupaonice su uređene, a na vlasnicima je da ih po želji oboje, premažu zaštitnim sredstvima i namjeste. Iako je riječ o privremenom smještaju, komocija je neusporediva u odnosu na kontejnere i mobilne kućice, ali isto tako, to je privremeno rješenje dok im se ne obnove kuće.

image
Obitelj Jekić u Donjoj Bačugi
Jl
image
Obitelj Jekić u Donjoj Bačugi
Jl

- Uništeno nam je sve, kuća, štala, automobil, a stradala sam i ja, jer sam se tuširala u trenutku potresa i od trešnje dobila udarac u glavu sušilicom rublja. Dobili smo kontejner i nekako preživjeli zimu uz smrznute cijevi i bez vode, kuhala sam u ambaru. Sada ćemo konačno moći normalno živjeti, na jednom mjestu spavati, kuhati i obavljati higijenu. To je za nas nevjerojatno i naša zahvalnost ljudima koji su nam ovo omogućili je jednako tako velika - rekla nam je domaćica Ljiljana Jekić, koja će u kući živjeti sa suprugom Đorđom i sinom Đurom. Dok čekaju obnovu kuće, sami su počeli obnavljati staju, kako bi i njihovih šest krava zimu dočekalo u toplom. Potres je peteročlanu obitelj Horvatić raselio, u kontejneru preko puta ostali su živjeti Marijana i Ivan, a sin Goran, snaha Mirela i unuk Gabrijel privremeno su u obližnjem Jukincu. Gabrijelu se drvena kuća jako sviđa pa će doći na spavanje k baki i djedu, zbog čega je baka posebno sretna.

image
Obitelj Jekić u Donjoj Bačugi
Jl
image
Obitelj Jekić u Donjoj Bačugi
Jl

Sisački rotarijanac Milan Sladojević rekao nam je da je već zaokružena financijska konstrukcija za još jednu kućicu, a akciju planiraju nastaviti i dalje.

- To što nekome možemo pomoći smatramo svojom privilegijom. Ovo je zaista pravi primjer kako Rotary ne poznaje granice - rekla je guvernerka hrvatskog distrikta Ljiljana Trstenjak.

image
Obitelj Horvatić u Novom Selu Glinskom
Jl
image
Obitelj Horvatić u Novom Selu Glinskom
Jl
image
Obitelj Horvatić u Novom Selu Glinskom
Jl

HUMANOST

Iza humanitarne organizacije Bauern helpen Bauern stoji poznata austrijska humanitarka Doraja Eberle, koja već trideset godina pomaže unesrećenima na području naše regije. U poraću je sa svojim volonterima započela s gradnjom tipskih kućica upravo na Baniji, te na širem području Srebrenice. Zanimljivo je da su te kuće sagrađene prije 25 godina u potresu ostale neoštećene. Ova humanitarna organizacija do sada je unatrag 25 godina na području Hrvatske i BiH izgradila oko 1500 ovakvih kućica.

Do ideje za ovakvim tipom pomoći došla je razmišljajući o tom što je najbitnije čovjeku u nevolji - a to je krov nad glavom. Pokrenula je akciju u koju su se prvenstveno uključili njezini prijatelji, a prvi koji je darovao kuću bio je jedan poljoprivrednik za drugog poljoprivrednika u selu Slana, pa je udruga tako i dobila ime. Odlika ovih kuća je da su jednostavne, jeftine, izgrade se u dva, tri dana i odmah su useljive. (MP)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:53