DIO HRVATSKE U ‘CRVENOM‘

Auto zatočen u snijegu na Dinari, orkanska bura na Kvarneru, neobičan prizor podno Biokova

HGSS upozorava sve one koji se namjeravaju uputiti na planine da se prethodno informiraju i pripreme za surove zimske uvjete
 Cropix, Hgss

Snijeg je protekli tjedan zabijelio brojne planine u Dalmaciji. Kako javljaju iz Udruge Dinaridi, velike količine su napadale na Dinari, što je stvorilo poteškoće onima koji su se gore zaputili vozilima, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatska gorska služba spašavanja dobila je dojavu da je jedno vozilo ostalo zatočeno u snijegu kod skloništa Pume.

- Sinoć je neoprezna grupa izletnika krenula terenskim automobilom na Dinaru. Zanoćili su u skloništu "Pume" pod velikom Duvjakušom. Po noći je počeo padati snijeg i automobil je ostao blokiran. Upozoravamo zato sve one koji se namjeravaju uputiti na planine da se prethodno informiraju i pripreme za surove zimske uvjete - poručili su iz HGSS-a.

Iz Udruge Dinaridi još jednom podsjećaju da se ovo vrlo lako moglo izbjeći.

- Zatrpana vozila će sada vjerojatno dočekati proljeće na planini. Da su slušali naše savjete i da se ljudi uredno javljaju kako smo zamolili nedavno na našim stranicama, do ove i sličnih situacija ne bi ni došlo. Proteklog vikenda sva naša skloništa su bila prepunjenja i stvarala se kaotična situacija - kažu.

Podsjećamo, pandemija je u planine "potjerala" velik broj posjetitelja kojima nedostaje planinarskog iskustva, a čini se, i planinarske etike. Zbog nereda koji su učestalo ostavljali za sobom u inače dobro održavanim planinarskim skloništima, članovi PU Dinaridi, koji volonterski grade i održavaju kuće i planinarske puteve na ovom planinskom masivu, na rubu su uvođenja drastičnih mjera.

- Nedavno smo upozoravali o najavi boravka na skloništima i uplati donacija za "održavanje objekta" koja je vjerojatno glavni razlog za nejavljanje, ali ako se ovako nastavi zaista ćemo sve naše planinarske kućice staviti pod nadzor, a to znači zaključavanje pa ćemo konačno doći do cilja, a to je uspostaviti RED! - poručili su planinari, piše Slobodna Dalmacija.

image
Automobil zaglavio u snijegu pod Velikom Duvjakušom
HGSS

Subota u Hrvatskoj nije bila samo problematična na Dinari. Prognostičari Državnoga hidrometeorološkog zavoda izdali su subotu crveno upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za područje gospićke regije, zapadne obale Istre i Dalmacije.

Najgore će biti na Kvareneru i u Velebitskom kanalu gdje će vjetar imati udare do 140 kilometara na sat. Kako sve to izgleda, pokušao je dočarati fotoreporter Cropixa koji je otišao do lučice u Bakarcu i snimio nevjerojatne prizore kako snažan vjetar podiže more...

image
Matija Djanjesic/Cropix
image
Matija Djanjesic/Cropix
image
Matija Djanjesic/Cropix
image
Matija Djanjesic/Cropix
image
Matija Djanjesic/Cropix
image
Matija Djanjesic/Cropix

Spektakularni prizori stižu i iz Makarske gdje se niz Biokovo formirao zanimljivi oblak koji najavljuje promjenu vremena i prelazak juga u buru.

image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:06