PULIĆEVA ‘PILA‘ JE SPREMNA

Automobilistička legenda pred najemotivnijom vožnjom života: ‘Postoji jedna stvar koja mi stvara tremu‘

Njegovo vozilo nije brendirano, nema čak ni ime, ali ne nedostaje mu ljutih konja ispod ‘haube‘

Niko Pulić

 Cropix/screenshot/

"Pilu" automobilističke legende Nike Pulića vidjeli smo u Komarni, a on je bio na drugoj obali i drugoj strani Pelješkog mosta, u Brijesti. Još jedan upitnik više iznad glave stvorio nam se kada nam je šjor Niko uletio u auto i zamolio da ga spustimo na more podno mosta. Prije nego će uskočiti u tamo privezani gumenjak i odglisirati prema kopnu i Komarni, izvukli smo iz njega detalje jedne od za njega najvažnijih i najemotivnijih vožnji u bogatoj karijeri.

- Ne smijem otkriti baš sve, ali dio mogu, krećem sa strane Brijeste prema Komarni, Nevera će od Komarne. Ona ide prema Dubrovniku, ja prema Zagrebu, što je i logično. Poanta je da se mimoiđemo ako može u par centimatera u sredini sredine mosta. To će pratiti vatromet - kaže Niko Pulić.

Njegovo vozilo nije brendirano, nema čak ni ime, ali ne nedostaje mu ljutih konja ispod "haube".

- Godinama na njemu radi jedna ekipa na čelu sa Zlatkom Kočišem, inženjerom koji me prati od 1990. godine na mojim utrkama. Odlučili smo se da u malom "Smatru for four" napravimo ono što drugi rade na većim automobilima. Trajalo je od 2005. godine, ali dobili smo "formulu 1" u toj kategoriji brdskih utrka. Dio šesije je na bazi Smarta, no dio je napravljen ručno, drugi je mjenjač, diferencijal, klipovi itd. U zadnje dvije godine ga testiram kroz utrke, a iduću godinu bi trebao ugledati pravo natjecateljsko svjetlo dana - kaže Niko Pulić.

Ovo je za taj automobil najvažnija vožnja, Niko se nada da će dobro završiti.

- Dođete na utrku pa se nešto dogodi, tako može i ovdje, to je jedino što mi stvara tremu, uh, samo da sve prođe OK - govori Niko.

- Neka smo ovo doživjeli, neka smo spojili Hrvatsku, žao mi je što nisu živi neki moji preci, puno se u mojoj obitelji pričalo o ovome, a ja sam to doživio. Zadnjih 30 godina sam 4 do 6 puta prolazio preko Neuma, tako da ću tek postati svjestan što ovo znači - kaže Niko.

Jučer je prvi puta prošao mostom tijekom probe, a onda još dvaput za svoju dušu i kolekciju snimaka, za njega su to bile, kaže nam, povijesne fotografije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 01:34