IAIN H. LEACH

Autor fotografije kune koja je, čini se, završila na kovanici eura: ‘Nemam ništa protiv, ali neka me potpišu i plate!‘

"Također, ne mislim da bi osoba koja je ukrala moju fotografiju trebala biti nagrađena s gotovo 10.000 eura za nešto što je plagijat", poručuje Leach

Iain H. Leach

 www.iainleachphotography.com

Iain H. Leach, škotski fotograf čiju je fotografiju kune po svemu sudeći koristio Stjepan Pranjković u izradi pobjedničkog rješenja dizajna hrvatske kovanice od jednog eura, za što je dobio i nagradu od 70.000 kuna, očekuje da mu se plati naknada za korištenje, rekao je u razgovoru za Jutarnji list.

- Ako se moja fotografija koristi kao osnova za dizajn kovanice od jednog eura, mislim da je razumno očekivati da mi se plati naknada za dopuštenje za korištenje. Svjestan sam da u Hrvatskoj postoji publicitet po tom pitanju. Možda će me organizatori natjecanja kontaktirati kako bismo dalje razgovarali o tome - kaže Leach za Jutarnji.

Pojašnjava kako je tek nedavno saznao za dizajn hrvatske kovanice od jednog eura na kojoj je prikazana kuna. Rečeno mu je, kaže, da je dizajn odabran u okviru natječaja za izradu novih kovanica, te da je pobjednik dizajna dobio 70.000 kuna, odnosno gotovo 10.000 eura. Upozoren je, dodaje, da je dizajn gotovo identičan jednoj od njegovih fotografija koje se mogu vidjeti i na njegovog web stranici www.iainleachphotography.com.

Kako izgleda fotografija može se vidjeti OVDJE.

- Fotografija je snimljena 8. lipnja 2005. u Škotskoj. Imam originalnu fotografiju koju mogu učiniti dostupnom ako je potrebno. Nikada mi se nitko nije obratio da traži dopuštenje za korištenje slike za dizajn kovanice. Moje fotografije su zaštićene autorskim pravima i ne smiju se koristiti bez mog dopuštenja. Nisam dobio nikakvu službenu obavijest da je moja fotografija korištena niti sam primio naknadu ili novčanu nagradu za korištenje moje fotografije - kaže škotski fotograf.

Dodaje i da si ne može priuštiti odvjetnika u Hrvatskoj kako bi pokrenuo sudsku tužbu, ali zato očekuje pravičnu naknadu.

- Nemam ništa protiv što se fotografija koristi za novčić i bilo bi mi drago vidjeti je tamo. Međutim, želio bih da me službeno priznaju kao fotografa i da dobijem naknadu za korištenje. Također, ne mislim da bi osoba koja je ukrala moju fotografiju trebala biti nagrađena s gotovo 10.000 eura za nešto što je plagijat - poručuje Leach.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:58