SIN SABORSKOG ZASTUPNIKA

AUTOR JEZIVE OBJAVE NA FACEBOOKU Mladi Đakić proveo noć u pritvoru, čeka ga ispitivanje u Općinskom državnom odvjetništvu

 
 Facebook

Nakon noći provedene u pritvoru, Ivana Đakića, sina saborskog zastupnika HDZ-a i čelnika Hvidre Josipa Đakića, čeka ispitivanje u Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici, javlja N1.

Podsjetimo, 22-godišnji Ivan Đakić priveden je jučer na obavijesni razgovor u prostore Policijske uprave Virovitičko-podravske zbog govora mržnje na društvenim mrežama.

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru jučer je priopćilo da je održalo sastanak s policijom i dalo nalog za provođenje izvida.

''Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, nakon sinoć zaprimljene dojave policije o objavi na Facebook profilu jednog hrvatskog državljanina na kojoj su objavljeni fotografija i tekst koji upućuju na sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona u odnosu na srpsku nacionalnu manjinu, jutros je održalo sastanak s policijom i dalo nalog za provođenje izvida'', objavio je ŽDO na svojim internetskim stranicama.

Ivan Đakić (22), sin HDZ-ovog saborskog zastupnika i predsjednika Hvidre Josipa Đakića na svome privatnom Facebook profilu prekjučer je postavio fotografiju osobe s ustaškim znakovljem koji u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. "Svim prijateljima Srbićima sretan Božić", napisao je uz fotografiju. Objavu je odmah uočio netko iz SDP-ovog Foruma mladih pa je screenshot objavio na Twitteru.

Iz HDZ je iste večeri priopćeno kako najoštrije osuđuje objavu Ivana Đakića na privatnom Facebook profilu. U priopćenju objavljenom na internetskim stranicama HDZ-a, ističe se kako osuđuju takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu netrpeljivost, te će protiv njega pokrenuti stegovni postupak zbog ponašanja koje je u suprotnosti s temeljnim vrijednostima, načelima i odredbama Statuta HDZ-a.

Inače, Đakić je vrlo brzo objavu pobrisao, a u izjavi za portal Index se ispričao "svima koje je uvrijedio".

Jučer je reagirala i Vlada RH. Slijedom objave Ivana Đakića na društvenim mrežama, Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje takav govor mržnje i poticanje netrpeljivosti, priopćeno je u utorak iz Vlade RH.

U tijeku je i postupanje nadležnih institucija, stoji u Vladinom priopćenju.

Boris Miletić: 'IDS traži zatvorske kazne za promicanje nacizma, fašizma i ustaštva'

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u srijedu je rekao da je objava Ivana Đakića na facebook profilu potvrda koliko daleko stvari mogu otići ako ih se u startu ne sasiječe te apelirao na policiju i DORH i druge nadležne institucije da počnu primjenjivati odredbe kaznenog zakona koje se tiču govora mržnje, a predložio je i zatvorske kazne za promicanje nacizma, fašizma i ustaštva.

Sustavno toleriranje mržnje, nasilja i ustaškog paradiranja rezultiralo je ovim čemu danas svjedočimo - sve većoj stopi nasilja u Hrvatskoj i gnjusnim incidentima kakvi se rijetko viđaju u slobodnoj Europi, ustvrdio je Miletić u priopćenju.

"Sve dok odgovorne institucije na čelu s Vladom ne budu reagirale oštro i rezolutno, to će šovinističko ludilo poprimati sve veće razmjere. Osude nisu dovoljne, sitne kazne nisu dovoljne. Nakon Đakića doći će neki drugi Đakić. Svojim ignoriranjem dozvolili ste da se Hrvatskoj ponovno zalijepi etiketa ustaštva. Apeliram na resorne institucije, prije svega na policiju i DORH da počnu primjenjivati odredbe Kaznenog zakona koje se tiču govora mržnje", poručio je predsjednik IDS-a u priopćenju.

Pozvao je predsjednika Hrvatskog sabora da na dnevni red uvrsti prijedlog IDS-a o dopunama Kaznenog zakona kojim propisuju zatvorske kazne za promicanje nacizma, fašizma i ustaštva.

"Bježanjem od izmjena zakona bježite od vlastite odgovornosti i Hrvatsku svjesno pretvarate u opasnu državu", ustvrdio je predsjednik Boris Miletić. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:56