FRAPANTNA SLIČNOST

Autora hrvatske kovanice od jednog eura na mrežama optužuju za plagijat fotografije, javio se i autor slike

Na kovanici jednog eura (koji bi trebao zamijeniti hrvatsku valutu kunu već iduće godine), naći će se kuna u punom skoku

Buduća kovanica od jednog eura izazvala je raspravu

 Boris Kovacev/Cropix

Magistar primijenjenih umjetnosti Stjepan Pranjković dobio je nagradu od 70 tisuća kuna za svoj dizajn hrvatske kovanice od jednog eura na kojoj će biti motiv kune.

Kuna je, kako je prilikom predstavljanja dizajna istaknuo premijer Andrej Plenković, bila jedna od prvih hrvatskih valuta. Pritom nije mislio na novčanu valutu, već na vrijedno krzno ove životinje koja je prije mnogo stoljeća bilo sredstvo razmjene.

Tako će se na kovanici jednog eura (koji bi trebao zamijeniti hrvatsku valutu kunu već iduće godine), pronaći kuna u punom skoku, a u pozadini je, što je obilježje svih hrvatskih kovanica, šahovnica.

No, pojavio se problem. Korisnici društvenih mreža upozorili su da bi dizajn mogao biti plagijat. Naime, kuna u skoku izuzetno je slična, ako ne i gotovo identična. jednoj fotografiji koju je napravio i objavio poznati fotograf Iain H. Leach. On se specijalizirao za fotografiranje životinja, a svoje je radove objavljivao i u uglednom National Geographicu.

- Stvarno se nadamo da su te dizajneri kontaktirali i platili ti za autorska prava - napisala mu je na Twitteru jedna od korisnica.

On je iznenađeno uzvratio kako ne zna ništa o tomu, ali da se nada da će mu "barem poslati jednu kovanicu".

- Hvala što ste mi javili. U ovom trenutku doista nisam siguran što bih trebao učiniti. Nadam se da će mi bar poslati jednu kovanicu - odgovorio je rekavši kako mu je ovo "prvi glas" o tomu što se događa.

Sam Pranjković se zasad nije oglasio, ali je u razgovoru za Jutarnji povodom predstavljanja dizajna kovanica, prije ukazivanja korisnika društvenih mreža na sličnost njegova rada s kunom na Leachevoj fotogradiji, rekao da nije siguran da je ikad u životu vidio kunu uživo.

- Možda u zoološkom vrtu - kazao je.

- Završio sam srednju školu za grafičkog dizajnera, zbog čega mi tehnički dio nije bio problematičan. Kako je izgledao proces? Razmišljao sam o svojim potencijalnim rješenjima za kovanice otprilike dva tjedna. Nisam skicirao, nego sam odmah napravio prikaze s kojima sam se i prijavio. Sam izvedbeni dio, odnosno dizajniranje, napravio sam u manje od jednoga dana - kaže Pranjković, koji je prijavio rješenja za sve varijacije novih kovanica, no njegov će dizajn krasiti onu od jednog eura.

Nakon što je završio Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, Stjepan je upisao Likovnu akademiju, na kojoj je i diplomirao uz poseban interes za ilustraciju, animaciju i strip, područja koja su mu, govori, i danas glavna okupacija i najveća ljubav. "Autor je na kovanici istaknuo teksture, zbog čega je njegov prikaz iznimno realističan", stoji u objašnjenju odabira njegova rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:44