U PLAŠKOM ZAVIJALE SIRENE ZA UZBUNE

Avionima su upravljali satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik. Postoji video nesreće. MORH: Ljudi, ne prilazite, minirano!

 Slavko Midžor/CROPIX

Piloti 91. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a, satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik, upravljali su zrakoplovima MIG 21 broj 108 i broj 120, koji su se srušili na području općine Plaški, u mjestu Latin te na brdo Hum. Piloti su lakše ozlijeđeni, dok je jedna osoba na tlu ranjena od krhotina ostataka zrakoplova.

U Ministarstvu obrane mole građane da ne prilaze mjestu nesreće, kojeg osiguravaju pripadnici vojne i regularne policije. Naime, riječ je o području gdje ima još dosta zaostalih mina iz Domovinskg rata. Uzroke nesreće trebalo bi ispitati stručno povjerenstvo MORH-a.

Zavijale sirene za uzbune

Dok je dio stanovnika područja oko Ogulina i Plaškog mogli vidjeti odvijanje vojne vježbe, koja je rezultirala padom dvaju MIG-ova, na području Slunja i samog vojnog poligona Eugen Kvaternik mještani nisu odmah bili upoznati sa nesrećom. Na području poligona u smjeru Plaškog navodno su se kratko mogle čuti sirene za uzbune, zbog kojih je dio stanovnika odlučio ostati u svojim kućama.

U samom Slunju pak, građani su o nesreći informirani na ulicama i putem medija, no samo rušenje koje se odvilo u njihovoj blizini nisu mogli vidjeti ni čuti, a o njemu su naslućivala brojna službena vozila koja su se u jednom trenutku počela kretati u smjeru vojnog poligona.

Iz Slunja se doznaje da o nesreći koja se odvila tijekom vojne vježbe postoji i službeni video zapis, budući da se vježbe na poligonu uvijek dokumentiraju kamerom. Video je snimljen na udaljenosti od nekoliko kilometara, a na njemu se jasno vidi kako su piloti “izgubili bitku” na vježbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 07:27