SAMO JEDNA ČESTICA MOŽE IZAZVATI RAK

AZBEST PRIJETI: Mogu li se đaci OŠ Odra kraj Zagreba razboljeti?

Roditelji znaju da svaki dan djecu šalju u potencijalno opasnu sredinu, ali škola je bespomoćna jer ne može krenuti u obnovu

ZAGREB - Više od 350 učenika koji pohađaju Osnovnu školu Odra kod Zagreba svakodnevno je izloženo prijetnji da oboli od smrtonosne azbestoze!

Krov te škole, naime, u potpunosti je napravljen od azbestnih ploča, a one nisu mijenjane pune 44 godine! Same po sebi ne predstavljaju toliku prijetnju, no prašina koja se iz njih diže zbog dotrajalosti može biti kancerogena, tvrdi nam nekoliko stručnjaka.

Ujedno, i u okolici škole razbacan je građevinski materijal napravljen od azbesta.

Iako se ploče mogu zamijeniti ili obojati posebnim zaštitnim materijalima, zbog imovinsko-pravnih odnosa to u Odri nije učinjeno gotovo pet desetljeća! Toliko dugo škola nije obnavljana niti je krov zamijenjen zbog sudskog spora Grada Zagreba i navodnih vlasnika zemljišta na kojem je škola sagrađena.

Dovoljna jedna čestica

- Dovoljno je udahnuti samo jednu azbestnu česticu koja se potom može uhvatiti za pluća i izazvati karcinom. Azbestna prašina osobito je opasna ako se krovovi počnu urušavati ili nemaju dobru izolaciju. Nedavno smo zabilježili slučaj u kojem je pacijent umro iako je imao dobro izoliran krov u svojoj radionici, ali su mu azbestozu prenijele ptice koje su se tamo nastanile - kaže dr. Jadranka Tocilj iz znanstvenog komiteta za azbest Europske Unije. Azbest je kancerogeni materijal, iznimno opasan za ljudsko zdravlje, a azbestoza neizlječiva bolest koja može biti uzrok raznih karcinoma i drugih bolesti.

Zbog udisanja prašine i vlakana azbesta od kojeg su godinama izrađivali prozivode, zabilježeno je i 15 smrtnih slučajeva u vranjičkoj tvornici Salonit, a sada vrlo slična situacija prijeti i djeci iz OŠ Odra u Zagrebu.

Manji kapacitet

Iako se nada da 350 učenika i zaposlenika u Odri nisu udahnuli niti jednu azbestnu česticu, dr. Tocilj napominje da i sam život u blizini može biti opasan.

- Svojedobno sam započela istraživanje mjerenja kapaciteta pluća kod djece koja su izložena azbestu u Vranjicu i djece koja se bave sportom. Prvi rezultati pokazali su da djeca koja su izložena azbestu imaju manji kapacitet pluća od sportaša - kaže dr. Tocilj.

Doktorica Gordana Taslak-Tenžera, koja je godinama radila s oboljelima iz tvornice Salonit, napominje da se svugdje u svijetu azbest uklanja s krovova, a napominje da kiša i zub vremena habaju materijal pa se azbest pretvara u vrlo opasnu prašinu koju raznosi vjetar. U cijeloj situaciji najviše pate učenici koji se obrazuju u ustanovi opasnoj za život. Njihovi roditelji, organizirani u Vijeće roditelja, svjesni su u kakvom je stanju prostor u kojem im djeca dnevno provode po nekoliko sati.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:45