OGROMAN POSAO

Azijski milijarder udahnut će luksuz legendarnom kompleksu: ‘Odlučio je objekte podići na najveću moguću razinu‘

Projekt je povjeren ekipi koja potpisuje i novi izgled splitskog hotela ‘Marjan‘

Tijekom snimanja filma u kojem su u rujnu sudjelovali poznati svjetski glumci, među kojima i oskarovci, mjesto Kupari kod Dubrovnika poprimilo je izgled iz Drugog svjetskog rata, a za preinaku im nije trebalo puno, jer kompleks u Župi dubrovačkoj već 30 godina bio je prilagođen upravo za kulise ratnog filma, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon odlaska filmske produkcije, pitanje svih pitanja u Župi je kad će konačno početi realizacija kompleksa Kupari. Hoće li se barem kako je najavljivano krenuti s rušenjem poodavno devastiranih hotela. U Općini kažu da nema razloga za bojazan da projekt neće početi

Jure Marić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela, kaže kako su nakon promjena u vlasničkoj strukturi investitorske tvrtke nastavljene sve aktivnosti na realizaciji projekta s posebnim naglaskom na izradu cjelokupne projektne dokumentacije.

- Kroz izradu projektne dokumentacije uočena su određena ograničenja u odnosu na već planiranu rekonstrukciju i povećanje kapaciteta bujičnog vodotoka Tarante te je investitor od države zatražio izmjenu projekta rekonstrukcije vodotoka na način da se u određenom dijelu izmjesti planirana trasa te na taj način izbjegne gradnja nad samim "kanalom".

Ovaj zahtjev je prihvatilo povjerenstvo te bi u predstojećem razdoblju trebao biti potpisan drugi dodatak ugovora o realizaciji projekta ‘’Kupari’’, između države i investitora, a njime je definirana potreba pokretanja postupka izrade izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja (UPU) područja Kupari I – ističe pročelnik Marić i dodaje kako su iz Općine u kontaktu s predstavnicima investitora i projektantima te resornog ministarstva i nadaju se što bržem nastavku realizacije projekta.

Podsjetimo, tvrtka "HPL Croatia Limited", koja je u 100-postotnom vlasništvu kompanije "HPL Singapore", postala je vlasnik 90 posto temeljnog kapitala tvrtke "Kupari Luxury Hotels". Ugovorom o kupoprodaji poslovnih udjela s tvrtkom "Avenue ulaganja" početkom travnja stekla je dodatnih 40 posto temeljnog kapitala čime je postala većinski vlasnik.

Radi se o tvrtki koja u vlasništvu ima 38 hotela najviše kategorije od čega 18 pod brendom "Four Seasons", što ga čini najvećim partnerom "Four Seasonsa" u svijetu. Ista tvrtka trenutno gradi novih šest objekata koji će također poslovati kroz spomenutu franšizu.

Većinski vlasnik tvrtke "HPL Singapore" je 76-godišnji azijski multimilijarder Ong Beng Seng iz Singapura, koji u obiteljskom portfelju, zajedno sa suprugom Christinom posjeduje i tvrtku "Como" koja upravlja s 32 hotela.

Sve navedeno, a posebno podatak o upravljanju sa 70 hotela najviše kategorije diljem svijeta, ulijeva optimizam da će se projekt Kupari konačno realizirati kako je to i planirano, kažu općinari.

Idejni projekt dodijeljen je uglednom hrvatskom arhitektonskom studiju "3LHD", koji, među ostalim, potpisuje rekonstrukciju splitske Rive, te brojne suradnje s hotelskim lancima, poput rovinjske "Adris Grupe", a povjereno im je i kreiranje novog izgleda kultnog splitskog hotela "Marjan".

Tijekom predstavljanja projekta Kupari, osnivač i suvlasnik projektantske tvrtke, ugledni arhitekt Marko Dabrović, izjavio je kako će Kupari biti nešto između rovinjskog "Grand hotela Park i kineskog Gardena.

- Investitor i budući operator turističkog naselja odlučili su objekte podići na najveću moguću razinu da bi se smanjio broj korisnika tog prostora, što znači da će biti manje od pola broja kreveta predviđenog UPU-om.

Uz to, ne zauzimaju se nova građevinska područja, nego se radi na postojećim gdje postoje izgradnja te infrastruktura, a štiti se hotel ‘Grand’ koji će se renovirati u izvornom obliku – kazao je tada Dabrović.

U telefonskom razgovoru s novinarima Slobodne je naglasio kako je sitaucija u Kuparima dosta dobra:

- Sa novim investitorom imamo odličnu suradnju i projekt ide u odličnom smjeru.

U Župi dubrovačkoj s nestrpljenjem se očekuje konačni početak rušenja oronulih i oštećenih objekata, a također i predstavljanje projekta, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:34