UVID U ČINJENICE

AZOP proveo nadzor i zaključio: ‘Na platformi Cijepise nije bilo ‘brisanja‘ podataka građana‘

Ministar Vili Beroš zadovoljan je što je i službenim putem potvrđeno kako nije bilo pogrešnih koraka pri obradi podataka građana
 Vlado Kos/CROPIX

Ministarstvo zdravstva objavilo je u utorak da je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) utvrdila kako nije došlo do gubitka niti "brisanja" osobnih podataka građana na platformi Cijepise.zdravlje.hr, kako je prethodno izneseno u medijima.

Zaključak je donesen na temelju nadzora AZOP-a pokrenutog slijedom medijskih napisa, neposrednim uvidom AZOP-a u Popis zainteresiranih navedene platforme, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Utvrđeno je da se svi podaci o građanima nalaze u tom sustavu pohrane, čime se demantiraju napisi u medijima o mogućoj povredi osobnih podataka više od 4000 građana koji su se 23. veljače prijavili za cijepljenje na platformu Cijepise.zdravlje.hr.

Naime, utvrđeno je da je u tom danu, u testnoj fazi sustava, upisano 4159 osoba te da se inicijalno traženi podaci OIB-a ili MBO-a uz datum rođenja i e-poštu te broj telefona nalaze u Popisu zainteresiranih.

Isto tako, AZOP je zaključio da Ministarstvo zdravstva, u odnosu na platformu i sustav pohrane, prikuplja i obrađuje osobne podatke građana temeljem relevantnih odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kao i Zakona o podacima i informacijama u zdravstvu te da niti u tom segmentu nije prekršilo navedene odredbe.

Iako su takvi rezultati bili očekivani, ministar Vili Beroš izrazio je zadovoljstvo što je i službenim putem potvrđeno kako nije bilo pogrešnih koraka pri obradi podataka građana.

"Drago mi je što je AZOP, nakon temeljitog uvida u činjenice, otklonio sporne navode te potvrdio ranija očitovanja Ministarstva zdravstva na ovu temu. Pozdravljam sve nadzore nadležnih institucija koje su dosad potvrđivale primjereno postupanje stručnih službi Ministarstva zdravstva i čvrsto sam uvjeren da će tako biti i ubuduće", rekao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 06:11