ZABRANJENI SPORAZUM

AZTN pokrenuo postupak protiv tri najveća telekoma u Hrvatskoj: Sumnja se da su oštetili korisnike

Potupak se pokreće zbog mogućeg zabranjenog dogovora o usklađivanju cijena uvođenjem indeksne klauzule

Hrvatski telekom, A1, Telemach

 Cropix/

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je postupak protiv telekoma HT-a, A1 i Telemacha te HUP-ICT-ja zbog mogućeg zabranjenog dogovora o usklađivanju cijena uvođenjem indeksne klauzule, objavio je u četvrtak AZTN.

AZTN je to objavio na svojim web stranicama 7. veljače 2024., navodeći da je postupak pokrenut po službenoj dužnosti 28. prosinca 2023. "radi utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma u smislu članka 8. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja".

"Cilj postupka je utvrditi jesu li HT, A1 i Telemach uz sudjelovanje predstavnika HUP-ICT-a, razmjenom poslovno osjetljivih informacija o namjeri uvođenja mogućnosti usklađivanja iznosa cijena njihovih usluga s godišnjom stopom inflacije (indeksna klauzula) u opće i posebne uvjete njihova poslovanja odnosno pretplatničke ugovore, smanjili ili ukinuli neizvjesnost u pogledu njihove buduće poslovne strategije i određivanja cijena njihovih usluga, odnosno ograničili međusobno tržišno natjecanje otkrivanjem ponašanja za koje su se odlučili ili koje namjeravaju provoditi na mjerodavnom tržištu i time sklopili zabranjeni horizontalni sporazum (kartel)", navode iz AZTN-a.

S tim u vezi, dodaju da je potrebno utvrditi i je li HUP-ICT na sastancima Radne skupine za telekomunikacije, prešutnim odobravanjem razmjene poslovno osjetljivih informacija između HT-a, A1 Hrvatska i Telemacha Hrvatska, o namjeri uvođenja mogućnosti usklađivanja iznosa cijena njihovih usluga s godišnjom stopom inflacije (indeksna klauzula) u opće i posebne uvjete poslovanja odnosno pretplatničke ugovore, bez javnog distanciranja od takve koordinacije ponašanja na tržištu navedenih poduzetnika, i svojim prijedlozima HAKOMU-u (Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti) radi dopune Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga odredbom koja bi definirala mogućnost uvođenja indeksne klauzule u opće uvjete poslovanja operatora elektroničkih komunikacija, pridonijela sklapanju zabranjenog horizontalnog sporazuma (kartela), čime bi postala sudionikom tog sporazuma.

"Samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a u ovom predmetu, budući da će se odluka o tome jesu li predmetni poduzetnici sklopili zabranjeni sporazum temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku, na temelju kojeg AZTN donosi meritornu odluku", zaključuju iz AZTN-a.

Telekomi odbacuju pretpostavke iz postupka AZTN-a, tvrde da posluju po propisima

Telekomi HT, A1 i Telemach, komentirajući postupak koji je protiv njih i udruge HUP-ICT pokrenula Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zbog "mogućeg zabranjenog dogovora o usklađivanju cijena uvođenjem indeksne klauzule", kažu da posluju transparentno i po svim propisima.

HT: Najodlučnije odbacujemo pretpostavke iz postupka

Iz najvećeg telekoma u Hrvatskoj, Hrvatskogi telekoma (HT) stiču da je mogućnost usklađenja cijena usluga s godišnjom stopom inflacije unesena u Opće uvjete poslovanja HT-a u potpunosti u skladu sa atručnim mišljenjem HAKOM-a iz studenog 2022. i na transparentan način.

"Kao kompanija se vodimo najvišim profesionalnim i poslovnim standardima, poslujemo u skladu sa svim važećim propisima te najodlučnije odbacujemo pretpostavke na kojima se ovaj postupak temelji", poručuju iz HT-a, naglašavajući da će "u postupku pred AZTN-om dokazati kako nije bilo nikakve razmjene poslovno osjetljivih informacija".

Dodaju i da su zagovornik otvorene tržišne utakmice i jednakih tržišnih uvjeta za sve sudionike, kao i da samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a, što i ta agencija ističe u svojoj objavi.

A1: Nema govora o bilo kakvom dogovoru

Telekom A1 Hrvatska oko pokrenutog postupka AZTN-a naglašava da ni u kojem slučaju ne razmjenjuju osjetljive poslovne informacije s konkurencijom te da "nema govora o bilo kakvom dogovoru ili koordiniranju između telekoma o uvođenju i primjeni indeksne klauzule".

"Riječ je isključivo o poslovnoj odluci kompanije, koja je u skladu s EU praksom te se provodi sukladno Stručnom mišljenju HAKOM-a. Kao i uvijek, surađujemo s AZTN-om", poručili su iz A1.

Telemach: Poštujemo sve propise

Iz Telemacha Hrvatska poručili su da u svom poslovanju poštuju sve primjenjive propise.

"Postupak koji je u tijeku ne možemo komentirati, no kako je i sam AZTN objavio, pokretanje postupka ne prejudicira odluku. Telemach Hrvatska uvijek teži održavanju transparentnog odnosa prema korisnicima pridržavajući se najviših standarda i u skladu sa zakonskim okvirima", odgovorili su na upit iz tog telekoma.

Iz udruge HUP-ICT na upit za komentar o postupku AZTN-a, to su najavili za sutra (petak).

Indeksna klauzula

Telekomi su u 2023. prvi puta ‘dobili‘ mogućnost da svoje cjenike usklade sa stopom inflacije, što rade i telekomi po Europi, pri čemu to ne smije biti više od godišnje stope inflacije iz prethodne godine, (2022.)

Tu mogućnost su ‘iskoristili‘ sva tri telekoma te u 2023. uveli indeksnu klauzulu i povećali cijene - A1 za 8,5 posto, Telemach za 8,3 posto, a HT za 5 posto, što je manje od stope inflacije za 2022. koja je iznosila 10,8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:50