NASTAVAK SUKOBA

B.a.B.e. odgovorile Milanoviću: ‘Nemamo namjeru upustiti se u raspravu koja služi samopromociji‘

Svađa je šočela u petak kada je udruga osudila ‘zapanjujuće izjave" predsjednika o žrtvama spolnog uznemiravanja
Zoran Milanović
 Bruno Konjevic/Cropix

Udruga B.a.B.e. odgovorila je u ponedjeljak predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću poručujući kako smatra svojom dužnošću reagirati na javno omalovažavanje i obeshrabrivanje žrtava seksualnog nasilja, ali nema namjeru upuštati se u rasprave koje trivilaziraju tu temu.

"Udruga B.a.B.e. u petak je osudila zapanjujuću izjavu predsjednika Milanovića o 'razmaženim zvijezdama' koje prijavljuju seksualno nasilje, jer smatramo svojom dužnošću reagirati na javno omalovažavanje i obeshrabrivanje žrtava seksualnog nasilja. Budući da nam je cilj doprinijeti podizanju javne svijesti o ozbiljnosti i rasprostranjenosti seksualnog zlostavljanja, nemamo namjeru upuštati se u rasprave koje trivijaliziraju ovu temu i služe samopromociji pojedinih javnih osoba", poručile su B.a.b.e.

"Nadamo se da će medijsko izvještavanje nastaviti poticati sve žene - bez obzira na status i sferu u kojoj djeluju - na prijavljivanje nasilja te ih ovom prilikom pozivamo da nam se obrate s povjerenjem. Naša je primarna uloga pružiti izravnu pravnu i psihosocijalnu podršku žrtvama svih oblika nasilja kroz savjetovanje, pomoć pri ostvarivanju prava te smještaj u sigurnoj kući", stoji u objavi.

Milanović je u petak u Petrinji, odgovarajući na pitanja novinara o optužbama za seksualno zlostavljanje na fakultetima i javnoj televiziji, rekao kako se s time moramo stalno boriti.

Ali, "kada o tome zapomažu hollywoodske glumice, koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara", on to ne vidi kao nešto čime bi se trebao zanimati. Problem je, dodao je, kada se radi o ženama koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, jer se zna kako se u tim sustavima napreduje.

Iz B.a.b.a. su to prokomentirale ocjenom da Milanović ponižava žrtve seksualnog nasilja te da nije educiran kako bi donio sud o tome kakva bi trebala biti žrtva nasilja.

Milanović se potom u nedjelju očitovao na prozivku iz B.a.b.a. poručivši kako on stoji iza svojih riječi te da društvu ne trebaju dogme udruga koje ne dopuštaju drugačije razmišljanje.

"Rekao sam i stojim kod toga da imamo problem o kojemu treba govoriti i treba potaknuti žene žrtve spolnog uznemiravanja da prokažu svakog, a pogotovo nasilnika koji to čini s pozicije moći svake vrste. Ono što nam ne treba su dogme udruga koje ne dopuštaju niti razmišljanje, a kamoli razgovor, drugačije od njihovog", napisao je Milanović na facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 22:49