UTVRĐUJU ČINJENICE

B2 Kapital se oglasio oko curenja osobnih podataka: ‘Ne možemo isključiti da se radi o hakerima‘

‘B2 Kapital u ovom trenutku ne može isključiti da nije bio izložen hakerskom napadu‘, poručuju iz tvrtke

Ilustracija

 Microgen Images/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp

Državna Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) potvrdila je da provodi istragu o mogućem curenju osobnih podataka građana, poput broja telefona i e-maila, iz informacijskog sustava tvrtke B2 Kapital d.o.o.

Iz B2 Kapitala poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

- B2 Kapital obaviješten je 13. prosinca poslijepodne od strane Agencije za zaštitu osobnih podataka o sumnji na kršenje odredbi propisa koji se odnose na zaštitu osobnih podataka i neovlašteno iznošenje osobnih podataka značajnog broja naših klijenata. Odmah po zaprimanju ove informacije započeli smo s intenzivnim aktivnostima radi utvrđivanja činjenica te smo postupili u skladu s našim uspostavljenim sigurnosnim protokolima.

B2 Kapital u ovom trenutku ne može isključiti da nije bio izložen hakerskom napadu. Do upozorenja AZOP-a, B2 KAPITAL nije imao saznanja o predmetnom incidentu.

B2 Kapital zaštiti osobnih podataka klijenata pridaje najvišu pozornost i pridržava se najviših sigurnosnih standarda. Uz visoku tehničku zaštitu osobnih podataka imamo i vrlo stroge protokole postupanja u vezi obrade osobnih podataka te su osobni podatci dostupni vrlo ograničenom broju zaposlenika.

U hitnom nadzoru AZOP-a na raspolaganje smo stavili sve tražene informacije, a uz suradnju s nadležnim institucijama provodimo i dodatnu žurnu i neovisnu forenzičku istragu kako bi se utvrdilo jesu li ti podatci i na koji način neovlašteno izneseni iz B2 Kapitala.

B2 Kapital u ovome trenutku još uvijek nema cjelovit uvid u listu svih klijenata čiji su osobni podatci neovlašteno otuđeni. Intenzivno radimo na utvrđivanju informacija o kojim se klijentima i kojim osobnim podacima se radi te ćemo, nakon što utvrdimo u odnosu na koje klijente je došlo do potencijalnog ugrožavanja osobnih podataka, bez odgađanja obavijestiti klijente.

B2 Kapital ozbiljno shvaća ovaj incident te je Policijskog upravi Zagrebačkoj i nadležnom Državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja te će blisko surađivati sa svim nadležnim institucijama kako bi se utvrdilo na koji su način i od kuda osobni podatci klijenata neovlašteno otuđeni - poručili su u priopćenju iz B2 Kapitala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 20:41