PRIVREMENO RJEŠENJE

Babina Greda: Učenici u zamjenskim prostorijama i drugoj školi

 Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Nastava za učenike od prvog do četvrtog razreda babogredske Osnovne škole Mijata Stojanovića održat će u zamjenskim prostorijama u Babinoj Gredi, a za učenike viših razreda te škole u Osnovnoj školi Mate Lovraka, dogovorili su se na sastanku roditelji učenika te predstavnici općine i škole s pomoćnikom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Momirom Karinom u srijedu navečer, nakon prosvjeda roditelja zbog oštećene školske zgrade zbog nedovršenih radova na sportskoj dvorani, izvijestilo je u četvrtak to ministarstvo.

Ministarstvo napominje kako je "situacija" u Babinoj Gredi naslijeđena od "prošle administracije koja dvije godine nije ništa poduzela" u vezi s tim problemom kako bi se zajamčila sigurnost djece.

"Projekt sportske dvorane u Babinoj Gredi uvršten je u državni proračun za 2012. godinu prema amandmanu koji je donijela SDP-ova Vlada te je takav amandman prihvaćen protivno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koji ne predviđa gradnju kapitalnih sportskih objekata. Vrijednost dvorane veća je od 20 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko više u odnosu prema dvorani koja bi pripadala školi prema odredbama Državnoga pedagoškog standarda", navode iz tog ministarstva i dodaju kako su projektom predviđeni i sadržaji koji nisu uobičajeni u izgradnji školskih sportskih dvorana.

Također navode kako su gradilište obišle stručne službe tog ministarstva i inženjeri Građevinskog fakulteta u Osijeku, koji "procjenjuju potencijalnu ugrozu", te ministar Predrag Šustar. Vukovarsko-srijemskoj županiji kao osnivaču i Općini Babinoj Gredi predloženo je da se uključe u sufinanciranje projekta, što je u konačnici i prihvaćeno. Za nastavak radova ministarstvo je osiguralo 10 milijuna kuna, a Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda po tri milijuna, navode iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Zbog stanja u kojem je zgrada osnovne škole, u Babinoj Gredi u srijedu je prosvjedovalo stotinjak mještana, a potporu su im dale i općinske vlasti. Školska zgrada, izgrađena 1992. godine, oštećena je nakon što se prije dvije godine uz nju počela graditi školska sportska dvorana, ali su radovi, zbog problema s izvođačem radova, prestali i do danas nisu nastavljeni. Uza samu školsku zgradu iskopana je jama duboka šest metara koja je, po tvrdnjama općinskih i školskih vlasti, poremetila njezinu statiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:47