‘IZNENAĐENI SMO‘

Baby boom u osječkom ZOO vrtu: Na svijet došlo pet vidri, dvije antilope, deva i čak osam vukova

‘Očekivali smo maksimalno do pet malih vukova, pa smo ostali iznenađeni kada je mama Bellatrix izvela van čak osam mališana‘

Mladunčad vukova u osječkom zoološkom vrtu

 Marko Mrkonjic/Cropix

Osmero malih vukova, pet vidri, dvije eland antilope i jedna deva, došli su unatrag tri mjeseca na svijet u Zoološkom vrtu u Osijeku, gdje su ponosni i sretni zbog mini baby booma i povećanja broja jedinki mladim naraštajima. Posebno ih sretnim čine nova pojačanja u vučjoj obitelji, ponajprije zbog činjenice da do prije tri godine osječki Zoo vrt neko vrijeme uopće nije imao vukove, a danas je to jedna poveća obitelj, u kojoj ih je čak dvanaestero. Uz majku i oca, Bellatrix i Voldemorta, to je čak desetero mladih vukova koji su došli na svijet uparivanjem tih "harrypotterovskih" vukova. Ipak, u Zoo vrtu prilično su se iznenadili kada su vidjeli da se okotilo čak osmero vučića.

image

Vuk u osječkom zoološkom vrtu

Marko Mrkonjic/Cropix

- Pretprošle godine imali su troje mladih, a sada osmero, što je i nas iznenadilo, jer nije baš uobičajeno da se okoti toliko malih vukova. Očekivali smo maksimalno do pet, pa smo ostali iznenađeni kada ih je izvela van. Mi ih nismo vidjeli jedno mjesec i pol, možda i više dana nakon okota, nego tek kada su stasali. Onda ih je izvela van, pa smo vidjeli koliko ih je. Još ne znamo koliko je mužjaka, a koliko ženki - kazao nam je Nikica Jukić, voditelj Zoološkog vrta Osijek, inače površinom od 11 hektara, najvećeg u Hrvatskoj.

image

Alpake u osječkom zoološkom vrtu

Marko Mrkonjic/Cropix

Vučja ljubavna storija dodatno je zanimljiva, s obzirom na činjenicu da joj je prethodila prava mala drama, a nakon što je Bellatrix u prosincu 2019. godine, nedugo nakon dolaska u Osijek iz Zagreba pobjegla te tri dana lutala po baranjskim poljima i šumama. Pronađena je na kraju kod mađarske granice, koju bi sigurno prešla da na njoj Viktor Orban nije dao postaviti visoku ogradu kao prepreku za ulazak ilegalnih migranata u Mađarsku.

Bella se vratila u Osijek, a uskoro joj je iz Stockholma stigao partner, kojega su nazvali Voldemort, i već je u prvim mjesecima njihova suživota na svijet došlo troje mladih vučića. Jedan je u međuvremenu darovan, pa danas njihova obitelj u Osijeku broji ukupno desetero mladih.

image

Indijske kornjače u osječkom zoološkom vrtu

Marko Mrkonjic/Cropix

Iznenadio je ljude u Zoo vrtu i dolazak na svijet mlade deve. One se, naime, kako nam je rekao Jukić, u pravilu tele svake dvije godine, a sada se to dogodilo godinu za godinom, jer je i prošle godine na svijet došla jedna mlada deva, pa ih je sada, s roditeljima, četvero, dok je stado eland antilopa sada povećano na petero.

image

Mladunčad dvogrbe deve u osječkom zoološkom vrtu

Marko Mrkonjic/Cropix

Došle su u osječki Zoo ove godine i neke nove vrste, pa tako prvi put imaju jakove, njih troje, alpake, crvenog risa te 15 indijskih zvjezdastih kornjača. Njih je, inače, 150 zaplijenjeno u Luci Rijeka, gdje su pronađene u ilegalnom transportu, a osječki je Zoo dobio 15 jedinki. Stigao je ove godine u Osijek i mužjak afričkog lava.

image

Lav u osječkom zoološkom vrtu

Marko Mrkonjic/Cropix

- Radimo svake godine na povećanju broja jedinki, ali i dovođenju novih vrsta, što je i smisao postojanja Zoo vrta - kazao je Jukić, pohvalivši se i rekonstrukcijom nastambe za dikobraze, koja se može pokazati i kao primjer pametne reciklaže materijala. Napravili su, naime, dvije spilje za dikobraze od kamenih kocaka izvađenih s kolnih i hodnih površina u Tvrđi, koje se obnavljaju, i na njihovo mjesto postavljaju se nove kocke i opločnjaci. Starih je, pak, jako puno, a u dobrom su stanju, pa su u Zoo vrtu odlučili iskoristiti ih za spilje, kao i za stazu u nastambi, a imaju u planu još neke površine pokriti tim starim kockama iz stare osječke gradske jezgre.

image

Ris u osječkom zoološkom vrtu

Marko Mrkonjic/Cropix

Uglavnom, za djecu koja će od ovog ponedjeljka, 22. kolovoza, do 2. rujna, pohađati Ljetnu školu Zoološkog vrta u Osijeku, bit će dosta toga novoga, što će ih razveseliti. Ljetna škola održavat će se svakog radnog dana od 9 do 11 sati, namijenjena je djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole, cijena ulaznice je 20 kn, a rezervacija je obavezna na broj telefona 031/285-234.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:52