DOBIT ĆE OTPREMNINU

BACAO JE BOMBE NA POLICIJU, PRIJETIO SUCU DA ĆE GA UBITI... Jedan od najopasnijih kriminalaca izlazi na slobodu, država mu mora dati 100 tisuća kuna!

 
Zdenko Mrzljak na suđenje je dovezen u bolničkom krevetu jer je tvrdio kako nije sposoban sjediti.
 Andreja Thomas / CROPIX

Poznati karlovački kriminalac Zdenko Mrzljak Mrzli uskoro će napustiti kaznionicu u Lepoglavi gdje je zbog brojnih kaznenih djela odležao deset godina, a na slobodu će ga Republika Hrvatska ispratiti s lijepom “otpremninom”.

Temeljem dvije tužbe protiv države, koje su obje nepravomoćno presuđene u njegovu korist, s kamatama može računati na stotinjak tisuća kuna te na troškove postupka. U oba slučaja napali su ga i ozlijedili cimeri iz ćelija, a u sudskim postupcima za to je utvrđena i odgovornost sustava.

Cimer Antun Ć. ga je u prosincu 2009. godine zalio kipućom vodom, a zatim je sjeo na njega te ga izudarao po glavi i tijelu. Pritom je Mrzljak zadobio opekline drugog stupnja glave i vrata te kontuzije glave.

Tražio puno više

Njegov odštetni zahtjev cimeru i državi, od kojih iznos potražuje solidarno, postavljen je vrlo visoko, na 251.000 kuna, no sud ga je bitno smanjio i u konačnici mu presudio 31.500 kuna. Prvi napad, međutim, bio je puno brutalniji, a dogodio se u svibnju 2006. U sobi broj 13 na 1.B odjelu lepoglavske kaznionice cimer Ivica Š. pretukao ga je stolicom po desnoj ruci, desnoj nozi i glavi te mu zadao frakturu srednjeg dijela desne natkoljenične kosti u dužini od osam centimetara.Tužbom je potraživao iznos od 160.000 kuna, no presuđena mu je odšteta od 56.500 kuna koju mu također solidarno moraju isplatiti cimer i Republika Hrvatska. No, nijedan od cimera nije želio sudjelovati niti se braniti u tim sudskim postupcima pa je to u njihovo ime odradila Republika Hrvatska, odnosno Državno odvjetništvo. U kaznenom postupku za ovaj napad Ivica Š. osuđen je na sedam mjeseci zatvora, a tada se branio kako ga je Mrzljak intenzivno provocirao, no sud je zaključio da “tužitelj nije napao optuženika, niti ga je psihički zlostavljao i teško vrijeđao”. Koliko je napad bio brutalan, govori i mišljenje vještaka dr. Roberta Grudića koji je ustvrdio da je kod Mrzljaka došlo do skraćenja noge za jedan centimetar jer se radilo o lomu iste kosti koja mu je propucana prije deset godina u obračunu s policajcima.

Bukvica Ministarstvu

Tužiteljstvo je, braneći RH, konstatiralo da su službenici zatvorskog odjela osiguranja pravodobno reagirali i spriječili daljnji sukob, no sud smatra da su time eventualno samo smanjili štetu, ali nikako nisu spriječili njezin nastanak. Zanimljivo je da je sutkinja Sylviane Kraljević očitala bukvicu i Ministarstvu čija je i sama zaposlenica.

- Konstantan porast broja zatvorenika u postojećim kapacitetima otvara brojna sigurnosna pitanja pa bi bilo logično očekivati da će porast zatvorenika pratiti i porast zaposlenika, ali podaci potvrđuju da porast broja zatvorenika nije praćen porastom broja zaposlenika Pravosudne policije - rekla je sutkinja. Zaključila je kako se prenapučenost zatvorskih kapaciteta u stručnoj literaturi promatra kao tzv. dinamički čimbenik za porast nasilja u penalnim ustanovama, prema kojem se uz povećanje broja zatvorenika povezuje porast nasilja.

Bacio bombu na policajce koji su zaustavili njegovog prijatelja

Zdenko Mrzljak ima vrlo opširan dosje koji obiluje imovinskim deliktima. Prije 13 godina Karlovcem se ludirao pucajući iz kalašnjikova. Iritiran time što je policija zaustavila njegova prijatelja na ulici nedaleko od njegove kuće, izašao je pred njih naoružan bombom i pištoljem. U blizini lokalne trgovine izvukao je osigurač iz bombe i pokušao je baciti na policajce, ali je jedan bio brži te ga je teško ranio u nogu i trbuh. Bomba je eksplodirala šest metara dalje. To se dogodilo prije deset godina, 8. studenoga 2007. Za to i još tri kaznena djela dobio je deset godina zatvora, a sucu Anti Ujeviću je pri izricanju kazne zaprijetio ubojstvom pitajući ga tko je uopće on da mu sudi, dok je svog odvjetnika optužio da je dio urote protiv njega. Žalio se da zbog bolova suđenje ne može pratiti pa je sudac naložio da ga iz bolnice u sudnicu dovezu u bolničkom krevetu. Dok je bio na odsluženju te kazne, sudilo mu se za 9 drugih kaznenih djela, uglavnom krađa i provala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:40