RAT SPOLOVA

Bace smeće i tvrde da rade isto kao žena

Istraživanje na 800 ispitanika otkriva jesmo li, i koliko, ravnopravni u kućanskim poslovima

ZAGREB - Veći dio kućanskih poslova kod nas i dalje obavljaju žene: isključivo muški posao su povremeni sitni popravci u kućanstvu, a većina teških, svakodnevnih poslova i dalje je na ženskim leđima.

Najteži poslovi na ženama

Istraživanje koje je na 800 ispitanika proveo CentarNekretnina pokazuje da je Hrvatska još daleko od ravnopravnosti spolova: muškarci su spremni uskočiti pri nabavi namirnica, no najteži poslovi, čišćenje, pranje suđa, pranje rublja i glačanje i dalje su gotovo isključivo ženska obaveza. Čak i kad u kućanstvu imaju vlastiti “muški kutak”, i to im najčešće pospremaju žene.

Muškarci i žene različito vide svoje uloge: muškarci su skloniji tvrditi da poslove dijele ravnopravno. Za čišćenje su zadužene žene, slaže se dvije trećine ispitanih. No, 43 posto žena reći će da o čistoći kućanstva brinu isključivo one, a to će im priznati samo 24 posto muškaraca.

- Muškarci su skloni pretjerano vrednovati svaki svoj mali korak u odmaku od starog, tradicionalnog pristupa. Oni svoj doprinos vrednuju mnogo više nego što je realno - objašnjava sociologinja Inga Tomić Koludrović. Ako ste u subotu organizirali generalno čišćenje, muškarac će smatrati da ste ravnopravno podijelili poslove ako je on bacio smeće i ispraznio vrećicu usisavača, dok je žena deset sati provela ribajući podove.

Sve više brinu o djeci

Veliko istraživanje koje je agencija Target 2005. provela za Franjevački institut za kulturu mira također je pokazalo velike razlike: primjerice, s tezom da su kod nas muškarci i žene u potpunosti ravnopravni slaže se 15 posto ispitanika: 21 posto muškaraca i samo 11 posto žena. - Žene kod nas i dalje obavljaju veći dio kućanskih poslova, iako muškarci sve više preuzimaju brigu o djeci - tumači Inga Tomić Koludrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:57