GOSTI U PRESSINGU

Bačić branio Peović od stranačkog kolege, kritizirao Pavića zbog ‘dezića‘, složio se s Ostojićem

Na Bačićevu tvrdnju o videokonferenciji, Ostojić je rekao da živimo u 21. stoljeću te da je to izvedivo
Branko Bačić i Rajko Ostojić
 Cropix

Konstituiran je deseti saziv Hrvatskoga sabora u kojem zastupnike ima više od 20 političkih stranaka. Sabor bi sutra trebao glasati o imenovanju petnaeste hrvatske vlade koju je predložio mandatar Andrej Plenković.

O radu Sabora, očekivanjima od nove Vlade i izazovima koji očekuju Hrvatsku u Pressingu N1 televizije su raspravljali predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i potpredsjednik Sabora iz SDP-a Rajko Ostojić.

Bačić je kazao kako je prvi dan novog saziva Sabora prošao konstruktivno te da će mu ostati u pamćenju jer je održan u specifičnim uvjetima. - Pokazali smo da je ovo svečani trenutak i mandati raspoređeni sukladno izbornim rezultatima - kazao je Bačić.

Ostojić je pak kazao da je bilo važno da se Sabor konstituira što prije te da će kao oporba SDP učiniti sve da pomogne narodu. - Nećemo se ponašati kao gospodin Zurovec, koji je odbio ući u klub na čijoj listi je izabran - kazao je.

Na pitanje je li Zurovec 77. član vladajuće većine, Bačić je kazao da HDZ s njim nije kontaktirao te da ako ima potrebe podržati Vladu RH da to javno kaže. - Nikoga nećemo odbiti, ali nikoga nećemo ni pozivati - kazao je Bačić.

Na tvrdnju da nisu svi u SDP-u bili za to da bude potpredsjednik Sabora, Ostojić je kazao da je njegov kolega Hajdaš Dončić rekao da ga ne podržava, Grbin ga nije ni spomenuo, a Bauk je pokrenuo raspravu te je počelo glasovanje.

Na pitanje kako komentira da nisu svi glasali za Škoru da bude potpredsjednik Sabora, Ostojić je kazao da su SDP-u dali da onaj tko želi može glasati za, a tko ne želi može protiv. - Ne možemo prijeći preko izjava o abortusu i silovanim ženama. Postoje stvari koje su civilizacijsko dno - kazao je.

Bačić je komentirao i napad HDZ-ovog zastupnika Zulima na Katarinu Peović iz Radničke fronte. - Neprimjereno je i nije dobro ako je Zulim razgovarao na takav način. Sutra ću s njime razgovarati - kazao je Bačić.

O izostanku Zorana Milanovića s konstituirajuće sjednice Sabora, Bačić je kazao kako misli da mu je mjesto bilo u Saboru te da izbjegavanje takvih protokola nije dobro.

Ostojić je na pitanje kako komentira da Vlada treba jasnije definirati ulogu predsjednika Republike kazao da su dužnosti dobro definirane i da ih predsjednik dobro provodi. - Izjavom da Pantovčak nije muzej riješio se bisti, to je jako dobar potez. Izjava da neće izaći na izbore nije bila dobra kao poruka mladima i ljudima - kazao je.

Ostojić nije znao odgovoriti koja je Bernardićeva sudbina te hoće li ostati zastupnik ili će biti predložen za voditelja izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a. - Ne znam za što će biti predložen. Čim se vrati s godišnjeg, nastavit će političku karijeru. Pričekajmo razvoj situacije - kazao je.

Na pitanje kako će ministar Malenica prisegnuti s obzirom na to da ima koronavirus, Bačić je kazao da će Malenica položiti prisegu kada će za to biti mogućnosti. Bačiću je postavljeno pitanje može li HDZ-ovu tanku većinu od 76 zastupnika ugroziti koronavirus ako neki zastupnik iz vladajuće većine bude pozitivan.

On je kazao da se rad Sabora usklađuje s novom situacijom.

- Pojedini zastupnik, ako je obolio od Covida-19 ili je u samoizolaciji i ne može sudjelovati, da mu se putem videokonferencije omogući glasovanje - kazao je.

Ostojić je rekao da živimo u 21. stoljeću da je to izvedivo, ali da se mora raditi o videokonferenciji.

Bačić je komentirao i prognozu londonskog The Economist Intelligence Unita da će oporavak Hrvatske biti sporiji od očekivanoga i da ćemo se na razinu 2019. vratiti tek 2023. - Pred nama su brojni izazovi, sutra ćemo imati predstavljanje programa. Moramo napraviti nacionalni plan reformi kojim ćemo definirati kako će se trošiti sredstva koja smo dobili. U tim sredstvima vidim način kako čim prije izaći iz krize. Teško da ćemo pad moći vratiti iduće godine, očekujem da bi bio kroz 2022., ali i tu treba staviti malu ogradu - kazao je.

- Mislim da je dogovor dobar, ali su me iznenadile izjave nekih, da moramo početi raditi projekte. Ovo je Vlada kontinuiteta... Sutra od Plenkovića očekujem da se napravi hijerarhija prioriteta - kazao je Ostojić s druge strane.

Izmijenjen je zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave - manja vlada, 16 ministarstava. Znači li to da će biti manja administracija u tijelima državne uprave ili samo četiri ministra manje? Bačić je kazao da se u ovom trenutku neće otpuštati službenici koji su radili u ministarstvima koja više ne postoje, ali će se smanjiti broj dužnosnika.

- To neće biti dramatično smanjivanje rashoda, ali je bitna poruka - kazao je.

Ostojić je po pitanju ocjene 16 ministarstava rekao da je pobornik mota - čast je raditi za državu. - Ključno je da indeks učinkovitosti javne uprave bude bolji - kazao je.

Osvrnuo se i na ministra Marka Pavića i njegovo kupovanje butelja vina i parfema za ministre EU za koje mu je ministarstvo refundiralo novac. - Imao sam karticu kao ministar... pridržavam se zakona i struke, i tako ne možete završiti u crnoj kronici. Nova ministrica jasno je rekla nemamo nacionalnu razvojnu strategiju. Kad sam čitao, nisam vjerovao. Neka ga kolege nauče, ne poklanjaju se dezodoransi, pogotovo ne ženama. Neobično je da ministar kupuje parfeme.. Kome u diplomaciji se kupuje dezodorans, to može poslati krivu poruku? - kazao je Ostojić.

Bačić misli da Pavić nije trebao kupovati sve to.

- Ako je htio pokloniti kolegama, trebao je to učiniti na uobičajen način. Meni je poklon neprikladan, čudno mi je da je tako nešto napravio - kazao je Bačić.

Na pitanje treba li Sabor svaka dva-tri mjeseca produživati ovlasti Nacionalnog stožera, kao što predlaže Milanović, Bačić je kazao kako je ocjena da to nije dobro. - Izmjenom zakona o sustavu civilne zaštite napravili smo najbolji miks kako putem stožera možemo najbolje reagirati - kazao je.

Ostojić je u Pressingu N1 televizije kazao da smatra da je prijedlog Milanovića odličan.

- I JFK je rekao Ustav se nosi u srcu. Nadam se da ćemo ga s početkom rujna implementirati. Nikad više kvazi znanja o neznanju rekao je jedan pametan čovjek - kazao je Ostojić. Na pitanje hoće li Fuchs nastaviti reformu Divjak ili će to krenuti ispočetka, Ostojić je kazao da se nada da će Fuchs raditi sve suprotno od ministrice Divjak, a Bačić da je Vlada u obrazovanju napravila veliki iskorak, te da je to bila zasluga i ministrice Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:47