LJETO ZA ODLUKE

BAČIĆ 'HDZ nema ništa protiv toga da izbori budu u srpnju. Naravno, budu li epidemiološki uvjeti zadovoljavajući'

Branko Bačić
 Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik saborskog HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je izjavio da stranka nema ništa protiv da se izbori održe u srpnju budu li epidemiološki uvjeti zadovoljavajući, kako ne bi bilo rizika za zdravlje građana te kako bi dobili vladu s legitimitetom za reforme.

- HDZ nema ništa protiv toga da se izbori održe u srpnju - izjavio je Bačić na konferenciji za novinare, dodavši kako bi htio da im epidemiolozi raščiste dvojbu oko mogućnosti provedbe izbora i definiraju uvjete, mjere i ograničenja.

- Kad bih mogao, osobno bih raspisao izbore već iduću nedjelju - dodao je i naglasio kako bi, ako se ovakav povoljan trend oboljelih nastavi u idućih nekoliko dana i tjedana, to bilo vrijeme da se pokrene proces izbora.

Prvotni plan HDZ-a bio je da izbori budu na jesen

Istaknuo je kako je prvotni plan HDZ-a bio da se izbori, u slučaju da nije bilo koronakrize, održe na jesen kad isteknu četiri godine mandata.

S obzirom na to da se nalazimo u specifičnoj situaciji uvjetovanom epidemijom, dodao je Bačić, stav je HDZ-a da ovu relativno zadovoljavajuću situaciju u kojoj se kao država dobro nosimo s krizom treba iskoristiti.

- Kad nastupe povoljni epidemiološki uvjeti trebamo čim prije izaći na izbore kako se ne bi dogodilo da se, prema najavama epidemiologa, možda na jesen očekuje novo proširenje epidemije i tad ne bismo mogli ići na izbore - pojasnio je stav stranke.

Istaknuo je kako u HDZ-u smatraju da se, kad ocijene da su epidemiološki uvjeti zadovoljavajući, može korektno i dobro odraditi izbore.

Bude li situacija takva, naglasio je, izbori se trebaju odraditi jer u narednim vremenima koja će obilježiti pad BDP-a i svojevrsna recesija potrebna je nova vlada koja ima izborni legitimitet za provođenje reformi.

Dodao je da je takva vlada ovom društvu primjerenija i bolja nego ona koja bi, ako izbora ne bude, bila na kraju mandata, a možda i tehnička. Takva vlada, napominje, nema taj izborni legitimitet koji će imati ona potvrđena na izborima, a nada se da će to biti vlada HDZ-a.

'Da se mene pita, izbore bih odmah raspisao'

- Da se mene pita, kad bi izbori mogli biti, ja bih ih odmah raspisao. No trebamo biti ozbiljni, čuvati zdravlje naših građana, ne ići ni u kakav rizik, nego pričekati mišljenje epidemiologa - rekao je Bačić.

Kad epidemiolozi kažu da je moguće održavanje izbora, koji neće trpjeti veliki demokratski deficit u smislu okupljanja uz preduvjet slobode kretanja, treba u njih ići čim prije, rekao je.

- Ako je to početak srpnja, kraj kolovoza, ne vidim zašto se ne bi tad održali - mišljenja je Bačić.

Čini mu se logičnim i dobrim za Hrvatsku da se izbori što prije provedu i da u godinu pred nama uđemo s vladom koja ima izborni legitimitet, jer ako se ne bi mogli održati u jesen zbog epidemiološke situacije, vjerojatno je da ne bi mogli ni u zimu.

Kao problem za HDZ vidi ograničavanje velikih predizbornih skupova, jer u kampanjama često koriste velike, masovne skupove, "a svi ćemo se u kampanji morati prilagoditi epidemiološkim uvjetima".

- Kad bi se ako ne sad, kad je relativno povoljna epidemiološka situacija, održali izbori. U svim demokratskim sustavima oporba zahtijeva izbore odmah, a očito u Hrvatskoj, zbog ovakvog rejtinga HDZ-a, zbog činjenice da Vlada dobro upravlja krizom, čujemo kako oporba nije baš najsretnija da se izbori održe, već očito misle da je prikladnije da ovom teškom situacijom upravlja HDZ, što je nama svojevrsni kompliment - naglasio je.

Bačić tvrdi da u HDZ-u još nisu definirali rokove i datum izbora, pa nisu o tome razgovarali ni s koalicijskim partnerima iako je, kaže, uvjeren da bi oni podržali da se u izbore ide odmah, pa u HDZ-u razmišljaju da se izbori održe što prije.

Legitimno je da HDZ na uspješnom upravljanju krizom radi svoj izborni rezultat

Za zamjerke oporbe da će HDZ kapitalizirati uspješno upravljanje krizom kaže kako je to legitiman oporbeni stav, kao što je legitiman i stav HDZ-a da tu činjenicu predstave javnosti i na njoj dijelom rade svoj izborni rezultat.

- Za mene je to u demokratskom, stranačkom, političkom životu potpuno normalno, tim više što je riječ o redovnim izborima - ocijenio je Bačić.

Dodao je i da SDP, shvaćajući da Vlada radi dobro u borbi za zdravlje građana i očuvanje radnih mjesta, pokušava nametnuti ideološke teme i podjele.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk rekao je novinarima da će temu izbora nametnuti vladajuća većina kad raspusti Sabor.

- Uvjeti Vijeća Europe, OESS-a i drugih relevantnih međunarodnih organizacija za održavanje izbora su da su uspostave pravo na slobodu kretanja i pravo na slobodu javnog okupljanja - rekao je Bauk.

Bauk: 'Kako 'ostanite doma' i 'izađite na izbore' mogu biti u istoj rečenici'

Na svim televizijama, dodaje, piše apel ‘ostani doma’, pa ga zanima kako 'ostanite doma' i 'izađite na izbore' mogu pristojni ljudi govoriti u istoj rečenici, zapitao je.

- Svi govore o epidemiološkoj situaciji pa ja ne vjerujem da bi se, kad bi se krivulja promijenila, i vladajući usudili pričati o izborima - poručio je Bauk. U petak su optuživali oporbu da priča o izborima, a u stvari su oni cijelo vrijeme puštali 'spinove', dodao je.

- SDP-u bi izbori odgovarali prvog dana kad se uspostavi sloboda kretanja i pravo na javno okupljanje - rekao je Bauk, istaknuvši da njegova stranka želi izbore što prije, s normalnom i regularnom kampanjom, ali to nije moguće dok traje 'lockdown'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:13