NEKRETNINSKA AFERA

Bačić komentirao Žinićevu ostavku: ‘Ovo što se njemu događa je opterećenje i za HDZ‘

Za članstvo u HDZ-u i prestanak članstva treba postojati argumenti i činjenice, kazao je Bačić
 Damjan Tadic/Cropix

Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog Kluba zastupnika te stranke Branko Bačić komentirao je ostavku sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića i njegove nekretnine koje su posljednjih dana otkrili mediji.

Bačić je prvo govorio o lex šerifu s obzirom da je lokalne čelike praktički nemoguće smijeniti te kazao da bi trebalo ići u daljnju nadogradnju izbora za čelnike i članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave.

- U demokratskim državama taj proces traje desetljećima. Sve političke stranke 2008. godine su htjeli čelnike lokalnih jedinica koji će imati poseban mandat. Prije su se birali iz predstavničkih tijela. Donijeli smo zakon koji je s vremenom se više predstavljao zastoj u razvoju jedinice lokalne samouprave. Zbog političkih neslaganja na lokalnoj razini, u mandatu između 2013. i 2017. bilo je čini mi se 56 ponovljenih i prijevremenih izbora za gradonačelnika, načelnika ili župana. Mislimo da ta situacija koja dovodi do političke nestabilnosti jedinica lokalne samouprave nije dobra. Krenuli smo u proces da se utvrdi stabilnost u radu lokalne samouprave. Zbog par primjera bi trebali razmisliti kako i na koji način pronaći miks između stabilnosti funkcioniranja lokalne samouprave i nemogućnosti da se pojedini čelnici pretvore u šerife. Treba vidjeti kako i na koji način naći sredinu da bude stabilnosti u funkcioniranju jedinica lokalne samouprave i da je nemoguće smijeniti čelnika lokalne samouprave - kazao je Bačić.

Komentirao je i što misli o tome da Žinić, bez obzira na sve informacije koje su objavljene o njemu, ostaje župan.

- Mislim da sam odgovorio na pitanje. Ono što HDZ može napraviti je kada je u pitanju gospodin Žinić, mislim da smo jasno rekli i da je kao rezultat toga uslijedila ostavka na dužnost predsjednika županijske organizacije Sisačko-moslavačka županije. Sada je na Žiniću da sam ocijeni kako i na koji način će obnašati dužnost župana. Za dva mjeseca su lokalni izbori na kojima Žinić neće biti kandidat HDZ-a. O statusu njega kao župana je stvar njega osobno. Dva mjeseca su do izbora i u ovom trenutku je potrebno nastaviti s obnovom Banovine i Sisačko-moslavačke županije. HDZ je pokazao da neće dozvoliti da nerazjašnjenje okolnosti oko ičije imovine, prije svega ako je državna, neće raditi štetu HDZ-u. Mislim da je ta situacija bila i njemu veliki otežavajući faktor u normalnom djelovanju - kazao je.

- Protiv Žinića se ne provode izvidi i istrage. Ovo što se njemu događa je opterećnje za njega i za HDZ. Kao stranka smo ovime jasno pokazali da on u ovom trenutku dok se te stvari ne razjasne jer počinjava štetu HDZ-u i u županiji i ovdje. Ne želim biti sudac, niti državni odvjetnik jer nemam te podatke. Nekome reći da ne može biti član HDZ-a ako protiv njega nema pravosudnih radnji i izvida, mislim da to nije baš dobro jer sam svjestan da je jedna prijašnja županica u toj županiji prestala biti članicom SDP-a nakon što je provela šest mjeseci u istražnom zatvoru. Dižemo letvicu kada su u pitanju naši dužnosnici na razinu koju smo zacrtali kada smo preuzeli odgovornost nad HDZ-om. Za članstvo u HDZ-u i prestanak članstva treba postojati argumenti i činjenice. Koliko sam iščitao, o svemu je upoznat DORH, za sada nema nikakvih procesa koji bi se protiv njega vodili. Ako bi se oni pokrenuli onda možemo o tome razgovarati - kazao je Bačić.

- Što se tiče Žinića, mislim da smo jasno i pravilno postupili kada smo ocijenili dok se sve okolnosti oko njega ne razjasne onda može obnašati dužnost predsjednika županijske organizacije - dodao je.

Komentirao je i je li netko u Vladi ili od ministara štitio Žinića s obzirom da je jedan zastupnik prošle godine postavio pitanje o stanu u zagrebačkom Borovju koji Žinić koristi.

- Možete mi svaki dan pitanje postavljati i odgovarat ću vam na isti način. Što se tiče stana, prvu informaciju sam dobio jučer. Je li netko znao to će se utvrditi. Inzistiramo da se kuća u Glini i stan u Zagrebu razriješe čim prije. Pozivam sve institucije i sudove, iako ih ne mogu pozivati, da se to čim prije riješi - kazao je Bačić.

- Koliko imam informaciju, za oba prostora se vodi u ovom trenutku određeni postupak i sudski i uporabni. Kad jedna i druga institucija to riješe znat ćemo konačni epilog. Ako imate informacije bolje od mene, iznesite ih. Moram imati odgovornost da kada to ja govorim da se to može tumačiti i kao pritisak na ta tijela koja te postupke provode. Ona su samostalna i neka to riješe čim prije, to ih molim kako bi vam mogao jasnije odgovoriti na pitanja - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:24