PITANJE POSVAJANJA DJECE

Bačić: ‘Naš svjetonazorski stav je jasan, no kao legalisti dužni smo poštovati odluke sudova‘

Upitan je za odluku Visokog upravnog suda kojom se omogućava posvajanje djece istospolnim zajednicama.

Branko Bačić

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić u petak je, upitan za odluku Visokog upravnog suda kojom se omogućava posvajanje djece istospolnim zajednicama, kazao kako je HDZ-ov svjetonazorski stav jasan, no kako su kao legalisti dužni poštovati odluke sudova.

"Tom odlukom omogućeno je istospolnim parovima da uđu u proceduru za posvajanje djece kao i drugi heteroseksualni parovi, ali će u svakom pojedinom slučaju državna tijela, poštujući tu odluku Upravnog suda, cijeniti jesu li ispunjene pretpostavke da se omogući posvajanje djece“, naglasio je Bačić.

O protjerivanju diplomata

Očitovao se o odluci Moskve da protjera pet diplomata iz hrvatskog veleposlanstva.

"Mislim da smo potpuno jasni u osudi ruske agresije na Ukrajinu, da smo se i kao Sabor gotovo jednoglasno odredili o toj ničim izazvanoj agresiji i pretpostavljam da je taj beskompromisni stav Vlade i Republike Hrvatske u osudi agresije u temelju takve odluke Ruske Federacije“, rekao je predsjednik Kluba HDZ-a.

Napomenuo je da se zbog obveza nije stigao upoznati s obrazloženjem odluke, no da će naše Ministarstvo vanjskih poslova "sjesti i donijeti odluku“.

Vlada će stati iza svojih vojnika

"Jasno da će hrvatska Vlada pružiti svu moguću zaštitu ukoliko bi se eventualno podignulo takve optužnice, odnosno stat će iza svojih vojnika i pružiti im punu pravnu zaštitu“, poručio je Bačić upitan za optužnice kojima Srbija tereti četvoricu hrvatskih pilota.

Opetovao je pritom kako je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni, i osloboditeljski, a "Bljesak“ i "Oluja“ besprijekorne vojno-redarstvene operacije čiji je cilj bio oslobađanje svih teritorija Republike Hrvatske.

"Hrvatska ima snage procesuirati eventualne zločine koji su se događali u Domovinskom ratu, ali nećemo dopustiti da nam se na takav način pokušava od strane Srbije mijenjati pozicija žrtve i agresora“, rezolutan je Bačić koji kaže da takvu politiku HDZ-a i Vlade podržavaju i njihovi koalicijski partneri.

"Jasno da takvu politiku HDZ-a i Vlade podržavaju naši koalicijski partneri, uključujući i nacionalne manjine, uključujući i pripadnike srpske nacionalne manjine“, izjavio je.

Poručio je i kako je zakon kojim Srbija proširuje jurisdikciju za Hrvatsku nezakonit. "Mi to ne priznajemo i na njega se nećemo vezivati“, naglasio je.

"Sama tužba, pa i pravomoćna optužnica nije dovoljna, treba proces proći kroz sudbenu vlast i utvrditi o čemu se radi. Ovako, unaprijed nekoga osuđivati, čak i da postoje određene naznake o eventualnom zločinu, još su daleko od postupka koji provode sudbena tijela“, rekao je predsjednik Kluba HDZ-a.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine (TZRZ) podiglo je optužnici koja tereti četiri hrvatska časnika da su 7. i 8. kolovoza izdali zapovijed za zračno raketiranje civilnih izbjeglica, no iz tužiteljstva su ranije poručili da optužnica nije postala pravomoćna te da kazneni postupak u ovoj fazi "nije javan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:47