INICIJATIVA OPORBE

Bačić: ‘Ne može se osnovati istražno povjerenstvo o temama za koje je otvoren sudski postupak‘

‘HDZ je jasno pokazao da nikome neće dozvoliti koruptivna djela, bez obzira na stranačku iskaznicu i dužnost‘, rekao je Bačić

Branko Bačić

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je u četvrtak da se ne može osnovati istražno povjerenstvo o temama za koje je otvoren sudski postupak, poručivši kako je HDZ jasno pokazao da nikome neće dozvoliti koruptivna djela, bez obzira na stranačku iskaznicu i dužnost.

"O temama i pitanjima za koje je otvoren sudski postupak ne može se osnovati istražno povjerenstvo", rekao je Bačić novinarima u Hrvatskom saboru komentirajući najavu oporbe da će inicirati istražno povjerenstvo o upravljanju hrvatskim resursima, ali i ulozi premijera Andreja Plenkovića u zatvaranju sisačke rafinerije.

Podsjetio je kako je Sabor već jednom osnovao istražno povjerenstvo o Ini pa se zna kako je završilo i kako su inače završila sva istražna povjerenstva.

Bačić smatra da oporba može izaći s pitanjima za koja treba istražno povjerenstvo i može naći odgovore, ali to je na njima, a HDZ se ničega ne boji.

Istaknuo je kako je HDZ jasno pokazao da neće nikome dozvoliti koruptivna kaznena djela, bez obzira na stranačku iskaznicu i dužnost koju je obnašao.

Nikad nije postojala ovakva sloboda djelovanja Uskoka i DORH-a

"Ako to nismo pokazali mi, ne znam tko je pokazao. Ovakva sloboda djelovanja Uskoka, DORH-a, istražnih tijela i tijela progona nikada nije postojala. Zbog toga bi oni koji su možda takva tijela zloupotrebljavali nama dijelili tu naljepnicu, to nećemo dozvoliti", poručio je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u Bjelovaru je rekao, osvrćući se na najavu oporbe o iniciranju istražnog povjerenstva, da će na to odgovoriti tek kada vidi oporbeni prijedlog.

No, dodao je, poznavajući dosadašnji rad oporbe, njima nije do istine o tome što se dogodilo u Ini.

"Tamo se dogodila pljačka, to nema nikakve dileme, ali ona je vezana uz imena i prezimena, uz konkretne ljude, a pretpostavljam da ova inicijativa ponovno ide u smjeru pokušaja oporbe da je koristi kao politički alat i oružje, što smo već više puta vidjeli. Postavit ćemo se onako kako procijenimo da je interes ne samo vladajuće većine nego i Hrvatske", kazao je Jandroković.

Nakon sastanka ujedinjene oporbe, od ljevice do desnice, predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio je da su se usuglasili oko pokretanja istražnog povjerenstva koje bi istražilo upravljanje hrvatskim resursima, ali i Plenkovićevu ulogu u zatvaranju sisačke rafinerije.

"Nezapamćena pljačka koja se dogodila u Ini otvorila je niz pitanja, a jedno od njih je upravljanje trgovačkim društvima u vlasništvu Hrvatske te upravljanje resursima, mineralnim blagom, naftom i plinom, koji su hrvatski proizvodi, a vidjeli smo da se njima nije upravljalo u korist ove zemlje i građana", rekao je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:31