apelira na zaposlenike

Bačić: Necijepljeni neće dobiti covid potporu države, one koji ne dobivaju potporu neće nitko pitati...

Pojasnio je da potpora nije obveza, nego načelo solidarnosti svih poreznih obveznika u Hrvatskoj prema najpogođenijima epidemijom
Branko Bačić
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić pozvao je u četvrtak zaposlene koji primaju covid potpore za očuvanje radnih mjesta da budu odgovorni i cijepe se te tako pomognu kvalitetnoj obrani od pandemije, jer necijepljeni, najavio je, neće dobiti potporu od države.

Bačić je novinarima u Saboru izjavio da su Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite pokazali veliku odgovornost prema građanima u borbi protiv epidemije covida-19, pri čemu je, kazao je, zakonskih izmjenama omogućeno Stožeru da se učinkovito bori protiv virusa.

"S druge strane, vodeći se načelom solidarnosti, malo koja država u EU je u odnosu na visinu BDP-a izdvojila sredstva kako bi pomogla realnom sektoru. Riječ je o otprilike 17 milijardi kuna u proteklih 16 mjeseci za 120 tisuća poduzetnika i oko 700 tisuća radnih mjesta", istaknuo je.

Kroz mjere za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti poduzetnika, ocijenio je, Vlada je učinila maksimum kako bi pomogla građanima da što bezbolnije prođu kroz ovu krizu.

S pravom očekujemo od građana da cijepljenjem pomognu izlasku iz krize

"Zato mislim da je sada s pravom za očekivati od tih istih sugrađana da - nakon što smo 16 mjeseci činili sve za očuvanje radnih mjesta i s obzirom da nam je stalo do očuvanja zdravlja nacije, a cijepljenje je jedna od metoda - cijepljenjem čim prije pomognu izlasku iz ove zdravstvene krize", poručio je Bačić.

Kao jedan od načina na koji Vlada promišlja kako bi promovirala cijepljenje i dala doprinos podizanju svijesti o potrebi cijepljenja navodi ograničavanje dostavljanja covid potpora sugrađanima koji "nemaju tu potrebnu dozu odgovornosti da se cijepe i na taj način pridonesu što kvalitetnijoj obrani od epidemije".

Ustvrdio je da je svaki drugi zaposlenik u realnom sektoru, na ovaj ili onaj način, dobio potporu od države za očuvanje radnog mjesta, što smatra dovoljnim pokazateljem kako je vladajućima stalo da očuvaju gospodarstvo i likvidnost poduzetnika.

Onemogućavanje korištenja potvrda podići će svijest o potrebi cijepljenja

"Ne vidim drugi način kako doći do potrebne odgovornosti naših sugrađana nego da se na određeni način onemogući korištenje potpore, što će, uvjeren sam, pomoći tom podizanju svijesti", smatra Bačić.

Pojasnio je da potpora nije obveza, nego je treba promatrati kao načelo solidarnosti svih poreznih obveznika u Hrvatskoj prema najpogođenijima epidemijom, pri čemu se najveći dio odnosi na uslužni sektor, a to su zaposlenici koji su interakciji sa svojim klijentima i upravo su oni potencijalni izvor zaraze ako nisu cijepljeni.

Zato na taj način, naglasio je, u Vladi i Stožeru pokušavaju podići svijest i razinu odgovornosti svakog zaposlenika koji nije cijepljen da se cijepi, a je li netko cijepljen, istaknuo je, neće se saznavati ispitivanjem, nego kroz dostavu covid potvrde.

Covid potvrdom kod poslodavca i do potpore

Da bi zaposlenik dobio potpore trebat će svom poslodavcu dostaviti covid potvrdu, najavio je Bačić i dodao da, ako te potvrde nema, onda neće biti proslijeđena ni potpora.

Upitan neće li tako zaposleni u državnoj i javnoj upravi biti privilegirani jer ih nitko ništa neće pitati, odgovorio je da nitko ništa neće pitati ni zaposlene u realnom sektoru koji ne primaju covid potporu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 14:27