ZAHTJEV OPORBE

BAČIĆ 'Nema nikakve šanse da se osnuje istražno povjerenstvo za aferu Hotmail. Tako kaže zakon'

Branko Bačić i Gordan Jandroković
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u utorak je poručio kako nema nikakve šanse za formiranje istražnog povjerenstva o aferi Hotmail, što je zahtijeva oporba predvođena Mostom.

Bačić je novinarima u Hrvatskom saboru prvo rekao da se povjerenstvo ne može osnovati jer je otvoren sudbeni postupak, a zatim da je USKOK temeljem kaznene prijave ispitao sve okolnosti afere Hotmail i odbacio kaznenu prijavu.

"Ne zato što to mi možda ne bismo htjeli, nego zato što je takva zakonska odredba. Cilj je povjerenstva ispitati sve okolnosti koje su prethodile donošenju zakona o izvanrednoj upravi, uključujući i financijski aspekt, točnost financijskih izvješća, financijsko stanje, odnos s javnim sektorom kad je u pitanju financiranje Agrokora. A to je sve sadržano u istrazi koju je potvrdio Županijski sud, čime je otvoren sudbeni postupak", kaže Bačić.

Onog trenutka kad je sudbeni postupak otvoren, nastale su okolnosti iz članka Zakona o istražnim povjerenstvima koji govori da se u takvim slučajevima povjerenstvo ne može osnovati ili da mora prestati s radom, kako je bilo s prvim povjerenstvom. Ništa se tu nije promijenilo, smatra Bačić.

Na primjedbu da Most traži povjerenstvo samo za lex Agrokor, Bačić odgovara kako se ne može ograničiti rad povjerenstva.

"Nitko ne može tvrditi da sve okolnosti na koje se referira prijedlog za povjerenstvo neće biti dio sudbenog postupka koji se trenutačno vodi. Ne može se spekulirati o tome što će biti uključeno u istragu, a što ne, pa prema tome, sukladno Zakonu, ne možemo osnovati povjerenstvo", ustvrdio je.

Osim toga, Uskok je na temelju kaznene prijave Živog zida ispitao sve okolnosti afere Hotmail i odbacio kaznenu prijavu, podsjeća Bačić.

"Uskok je rekao da nema elemenata kaznene odgovornosti kad je riječ o e-mail komunikaciji članova radne skupine, u koju je uključena bila i tadašnja potpredsjednica Vlade. Prema tome, nema potrebe, a ni zakonske mogućnosti, provoditi u Saboru ispitivanja putem povjerenstva kada to radi pravosuđe", ističe čelnik Kluba HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:27