BUDUĆI MINISTAR

Bačić: ‘Paladina dobio jednoglasnu potporu vladajuće koalicije nakon što je predstavio svoj program‘

Glasovanje o njemu kao ministru na plenarnoj sjednici u Hrvatskom saboru održat će se sutra u 11 sati, a nakon toga će položiti prisegu

Ivan Paladina

 Damir Krajac/Cropix

Predsjednik HDZ-ova saborskog kluba Branko Bačić izvijestio je u utorak da je vladajuća koalicija jednoglasno podržala Ivana Paladina kao kandidata za novog ministra graditeljstva, dok je za ministra rada Josipa Aladrovića rekao da će o njegovom statusu premijer Andrej Plenković razgovarati s njim u idućih nekoliko dana.

Paladina će svoj program predstaviti u srijedu u Hrvatskom saboru na zajedničkoj sjednici Odbora za graditeljstvo i Odbora za gospodarstvo, nakon čega će se odmah provesti i glasovanje na plenarnoj sjednici, naveo je Bačić nakon koalicijskog sastanka.

Dodao je da Paladina nije prošao sigurnosnu provjeru jer to prema zakonu nije moguće zatražiti za osobe prije stupanja na dužnost, dok je za njegove veze s ruskim gospodarstvenicima kazao da se odnose na ranije razdoblje.

Bačič je na pitanje o potpori ministru rada Josipu Aladroviću ponovio da njegov status ovisi o predsjedniku Vlade.

Podsjetio je da je Aladroviću na zahtjev DORH-a skinut imunitet kako bi mogla početi istraga, nakon čega DORH može i ne mora podignuti optužnicu, a sud može ili ne mora potvrditi.

„S obzirom na to da je DORH zatražio skidanje imuniteta, za pretpostaviti je da će se podignuti i optužnica, a do tada će predsjednik Vlade u razgovoru s Aladrovićem utvrditi njegov status u idućih nekoliko dana”, rekao je Bačić ne želeći prejudicirati kakva će biti Plenkovićeva odluka.

Odbacio je pritom da se već traži Aladrovićev zamjenik.

Bačić je priznao da nije ugodna pozicija kada se protiv ministara dižu optužnice, no ističe kako treba pričekati mišljenje suda, a ne suditi u javnosti prije presude.

Poručio je također kako postoji odgovornost DORH-a kod provođenja postupaka prema najvišim dužnosnicima kao što su ministri kako ne bi nepromišljenim potezima u ovim osjetljivim vremenima bila destabilizirana Vlada.

„Uspostavljamo dugoročno kriterije postupanja i ministara i saborskih zastupnika”, naglasio je Bačić dodavši kako je ponekad tanka granica između zalaganja dužnosnika i izlaženja izvan ovlasti.

Predsjednik HDZ-ova saborskog kluba Branko Bačić kazao je i kako ne bi imao nikakvih problema da se promjenom zakona svima skine imunitet, i ministrima i svim ostalim državnim dužnosnicima.

Izvijestio je i da ih je ministar pravosuđa Ivan Malenica obavijestio da je referendumska inicijativa Mosta "Dosta je stožerokracije" prikupila dovoljan broj potpisa, 397 tisuća od kojih je važećih oko 392 tisuće.

Nakon što se do kraja tjedna prebroje i potpisi druge referendumske inicijative „Odlučujmo zajedno”, zaključci će biti dostavljeni Vladi. Saborski Odbor za Ustav i politički sustav potom će odlučiti hoće li slati referendumska pitanja na provjeru ustavnosti ili raspisati referendum ili promjene uključiti u hrvatske zakone, rekao je Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:46