PARTNERI SU UZ NJEGA

Bačić: ‘Premijer Plenković ima apsolutnu potporu za eventualnu rekonstrukciju Vlade‘

Dodao je i kako potencijalna smjena ministrice Nataše Tramišak neće biti ‘kamen spoticanja‘ u Klubu HDZ-a

Branko Bačić

 Goran Mehkek/CROPIX

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić u utorak je rekao da premijer Andrej Plenković ima apsolutnu potporu Kluba HDZ-a i partnera u vladajućoj koaliciji za eventualnu rekonstrukciju Vlade.

Bačić je, nakon sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima, izjavio da rekonstrukcija Vlade nije bila posebna tema današnjeg sastanka, osim što su na njegovu kraju, kako je rekao, koalicijski partneri dali punu podršku premijeru u odlučivanju o mogućoj rekonstrukciji i "širini obuhvata".

"Predsjednik Vlade kao mandatar ima, što je posebno naglašeno, punu podršku svih koalicijskih partnera o rekonstrukciji, kad se on za to odluči i u kolikom obuhvatu, iza njega stoje sve članice koalicije", rekao je Bačić.

Pisanje tjednika Nacional koji navodi da će osmero HDZ-ovih zastupnika glasati protiv rekonstrukcije Vlade ako bude smijenjena i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, Bačić je nazvao "naklapanjem" i poručio da je Klub HDZ-a "apsolutno jedinstven".

"Apsolutno je jedinstvo Kluba zastupnika HDZ-a. Klub je stabilan", odgovorio je predsjednik Kluba na pitanje o stavu kluba prema eventualnoj rekonstrukciji. A medijske spekulacije oko određenog broja zastupnika koji ne bi podržali rekonstrukciju Vlade su naklapanja, poručio je.

Potencijalna smjena ministrice Tramišak neće biti 'kamen spoticanja' u Klubu HDZ-a

Pravo je premijera, kao mandatara, da predlaže ministre, ocjenjuje njihov rad, doprinos, istaknuo je Bačić, i Klub zastupnika će u potpunosti podržati prijedlog predsjednika Vlade, ako on odluči rekonstruirati Vladu.

Potencijalna smjena ministrice Tramišak, rekao je, neće biti "kamen spoticanja" u Klubu. "Nikakav to neće biti kamen spoticanja. Ako do toga dođe, na premijeru je, i tu ima apsolutno slobodne ruke, da bira svoj kabinet", rekao je Bačić.

O eventualnoj rekonstrukciji Vlade, potvrdio je, u utorak će u Karlovcu razgovarati i na Predsjedništvu stranke.

Bačić je izvijestio i da je središnja tema sastanka s partnerima u vladajućoj koaliciji bila energetska situacija i intervencije koje je Vlada donijela za smanjenje udara rasta cijena energenata na kućanstva i poduzetnike.

Zaključili su da će u idućih 15 do 20 dana ponovno o tome raspravljati, a premijer je zadužio resorne ministre da utvrde "kako napraviti još jedan eventualni iskorak" kad je u pitanju cijena, prije svega, struje.

Premijer ih je upoznao i s prošlotjednim sastankom Europskog vijeća na kojemu se govorilo o mjerama kojima se teži EU i članice učiniti što manje ovisnima o ruskim energentima. Upoznao ih je i s drugim aspektima ruske agresije na Ukrajinu, a riječi je bilo i o izbjeglicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:55