MINISTAR U OBILASKU

Bačić u Zagorju: ‘U tijeku su projekti obnove od potresa vrijedni 100 milijuna eura‘

Što se tiče ukupnog iznosa od 100 milijuna eura, on se odnosi na obnovu i javnih i privatnih objekata

Branko Bačić u Zagorju

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Na području Krapinsko-zagorske županije u ovom se trenutku provode projekti obnove objekata i prometne infrastrukture oštećenih u potresu u vrijednosti od 100 milijuna eura, rekao je u petak ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Potpredsjednik Vlade i ministar Bačić je zajedno s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom i načelnikom Općine Gornja Stubica Jasminom Krizmanićem obišao Slani Potok, gdje je u tijeku samoobnova privatnog objekta.

Što se tiče ukupnog iznosa od 100 milijuna eura, on se odnosi na obnovu i javnih i privatnih objekata, a ima i zahtjeva za dodatnim sredstvima.

"To su projekti koji se odnose na obnovu zgrada javne namjene i javne infrastrukture. Sama Krapinsko-zagorska županija sa današnjim danom kao operativno tijelo provodi projekte u iznosu od 35 milijuna eura", naglasio je Bačić.

Na zahtjev same županije, a vezano uz vraćanje prometnica, oštećenih u potresu u prvobitno stanje, osigurano je dodatnih 12,5 milijuna eura, dodao je.

image

Branko Bačić u Zagorju

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Župan zadovoljan dobivenim sredstvima

Krapinsko-zagorski župan Kolar izrazio je zadovoljstvo dobivenim sredstvima.

"Ministar je danas donio potpisanu odluku o povećanju alokacije za povrat u ispravno stanje infrastrukture, što se prvenstveno odnosi na prometnice i to za dodatni iznos od 12.627.000 eura. Sada naša ukupna alokacija iznosi 35 milijuna eura, što je ogroman novac", rekao je župan. Dodao je da bi ukupno provedbe svih projekata koji se odnose na saniranje šteta od potresa na području županije, mogla biti oko 80 milijuna eura.

Riječ je o projektima gdje je Krapinsko-zagorska županija provedbeno tijelo.

Bačić rekao je da druga državna tijela na području županije provode projekte vrijednosti dodatnih 50 milijuna eura, istaknuvši nekoliko ministarstva i Hrvatske vode. Očekuje da će ti projekti biti dovršeni do kraja lipnja.

"Što se tiče obnove obiteljskih zgrada odnosno privatne imovine, mi ćemo do kraja svibnja ukloniti sve objekte koji su predviđeni za rušenje. Do kraja godine ćemo započeti sa gradnjom svih zamjenskih objekata na području ove županije. Praktički u idućoj godine više neće biti ni jednog objekta koji nije ili dovršen ili u fazi izgradnje", rekao je ministar Bačić.

image

Branko Bačić u Zagorju

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Podsjetio je da su u Ministarstvu, sukladno Zakonu o obnovi, napravljene značajne izmjene same organizacije i provedbe obnove ali je i smanjen sam postupak ishođenja sve potrebne dokumentacije.

"Ubrzavamo maksimalno projekte prije svega one koji se odnose na izgradnju i obnovu privatnih zgrada, privatne imovine", zaključio je Bačić.

Prilikom samoobnove potrebno sačuvati sve račune

Ministar je u Slanom Potoku kraj Gornje Stubice obišao objekt čiji je vlasnik sam krenuo u samoobnovu po starom modelu, prema kojem se sredstva sukcesivno dostavljaju po dostavljenim računima od strane vlasnika. Bačić je osobno mišljenja da je projekt samoobnove dobar, no, kaže, napravljen su i potrebne izmjene kako bi bio još efikasniji.

"Ubuduće bi za ovakve projekte vlasnik zgrade u cijelosti dobio sredstva sukladno projektu kojeg je izradio sam. Znači, mi ćemo ubuduće u ovakvom slučaju na temelju projekta isplaćivati cjelokupan iznos. To pripremamo s Hrvatskom narodnom bankom i Hrvatskom udrugom banaka. Ovih dana trebale bi krenuti prve uplate u cijelosti na posebne račune koji su otvoreni u bankama za svaku vrstu samoobnove", naglasio je Bačić.

Vlasnik kuće u Slanom Potoku, Josip Mucak, upitao je ministra kako da dođe do povrata sredstava, a Bačić je rekao da mora imati sve račune jer nije moguće isplaćivati javni novac iz državnog proračuna bez računa ili potvrde. "Računi koji mogu opravdati vaše ulaganje u obnovu kuće, za njih možemo vratiti novce", rekao je Bačić.

Vlasnik kuće Mucak napomenuo je kako mu ‘nije jasno hoće li mu isplatiti jer je šest mjeseci prošlo, a i dalje bi nastavio s radom‘.

Župan Kolar predložio je vlasniku objekta da odmah u ponedjeljak ode u Ministarstvo sa svim računima koje ima kako bi se njegova problematika riješila.

image

Branko Bačić u Zagorju

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Na terenu vidljiv ogroman iskorak

Kolar je ujedno zaključio da je na terenu vidljiv ogroman iskorak.

"Mogu reći da se vidi ogroman iskorak u aktivnostima koje su provedene i uvjeren sam da ćemo sve ono što smo se danas dogovorili i realizirati", zaključio je župan.

Načelnikom Općine Gornja Stubica Krizmanić je također zadovoljan sadašnjom dinamikom obnove i podsjetio da je u zagrebačkom potresu upravo najviše stradala Općina Gornja Stubica, s oko 290 oštećenih obiteljskih kuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:00