RASPRAVA U SABORU

Bačić: ‘Zakon o obnovi Zagreba dobro je posložen‘; Benčić: ‘Pazite na nekretninske lešinare‘

Zakon ide u dobrom smjeru, kaže Damir Bakić (Možemo!) koji primjećuje da u stručnom savjetu za obnovu nedostaje seizmolog
Prizor iz Sabora
 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski sabor cijeli je utorak raspravljao o prijedlogu zakona o obnovi Zagreba i njegove okolice od potresa, dio oporbe drži da zakon ide u dobrom smjeru, dio ustrajava da kasni i da mu nedostaju jasni kriteriji pomoći stradalima, HDZ ga hvali i kaže da je "dobro posložen".

Potres koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu oštetio je oko 25 tisuća zgrada i počinio štetu od 86 milijardi kuna.

Zastupnici potvrdno odgovaraju na dvojbu treba li državnim novcem obnavljati privatno vlasništvo te ističu da su nužni jasni kriteriji pomoći.

Ne bi bilo u redu da bakica iz Krapinsko-zagorske županije bude na cesti, dok idemo graditi stanove banaka i velikih institucija u centru Zagreba, rekao je Mišel Jakšić (SDP), žaleći što zakon dolazi tek četiri mjeseca nakon potresa.

Da zakon dolazi prekasno smatra i Karolina Vidović Krišto (DP).

„Da je Franjo Tuđman '91. bio ekspeditivan kao premijer Plenković ove godine, crta bojišnice bila bi između Salzburga i Münchena“, ustvrdila je.

Oporba traži transparentan model obnove iza kojega neće ostati „repovi“, propituje izvore iz kojih će se financirati.

„Bit će nužna kombinacija međunarodnih i nacionalnih izvora“, kaže Ivan Ćelić (HDZ).

Bačić: 'Manje kritika od očekivanih'

Branko Bačić (HDZ) kaže da je manje kritika i primjedbi na zakon nego ih je očekivao.

To govori da je zakon dobro posložen, osmislio je proceduru, način financiranja i upravljanje cjelokupne obnove, rekao je. Smatra i da bi bilo dobro osmisliti poseban model energetske obnove zgrada koje će biti konstrukcijski obnovljene, iako je svjestan financijske dimenzije prijedloga.

Zastupnici ne dvoje da u obnovi treba vrednovati socijalnu dimenziju, no, ne i po koji kriterijima.Trebamo doraditi te kriterije, podržavamo međustranački dogovor u Saboru, kaže Marko Pavić (HDZ).

Katarina Peović (RF) poručuje kako je važno „da Tedescijima ne obnavljamo zabatne zidove“, a siromašnima da ne stavljamo hipoteku na stanove.

Nekretninski lešinari već navalili na stanove

Da treba spriječiti špekulacije nekretninama vlasnika bez novca za obnovu, upozorila je Sandra Benčić (Možemo!). „Mnogi su već morali prodati svoje stanove i to po cijenama manjim od 500 kvadrat, jer su nekretninski lešinari već navalili na te stanove“, istaknula je.

Oporba je problematizirala osnivanje fonda za obnovu Zagreba. Zašto se odlučilo baš za fond, što ako Zagreb, koji bi ga s državom trebao osnovati, kaže da ga ne treba, kako će se financirati?, pita Anka Mrak Taritaš (Glas).

Nino Raspudić (Most) kaže da će to biti državna firma s najvećim budžetom, a nije jasno tko ga nadzire, kako, ni koje su njegove ovlasti.

Zakon ide u dobrom smjeru, iako ima prostora za poboljšanje, kaže Damir Bakić (Možemo!) koji primjećuje da u stručnom savjetu za obnovu, tijelu koje osniva Vlada, nedostaje seizmolog.

U raspravi nisu izostale kritike na način upravljanja Zagrebom Milana Bandića, pri čemu su se HDZ i SDP međusobno optuživali tko je odgovorniji za njegovu političku dugovječnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 06:28