RAT KLUBOVA

BAČIĆEVA IZJAVA ŠOKIRALA KLUB BANDIĆEVIH ZASTUPNIKA 'HDZ nas se odriče, a zaboravlja da smo im spašavali kvorum i zakone u Saboru'

 Damjan Tadić / CROPIX

Je li jačanje saborskog Kluba Milana Bandića unijelo nervozu među pojedine HDZ-ovce, pitanje je koje su si jučer počeli postavljati brojni suradnici zagrebačkog gradonačelnika aludirajući na izjavu predsjednika Kluba HDZ-a Branka Bačića koju je dao u utorak.

Nedugo nakon što je Milan Bandić predstavio novi ulazni transfer u svoj saborski Klub u liku zastupnika Mladena Mađera, bivšeg HSS-ovca, Bačić je poručio da “vladajuća većina u Saboru ima 77 zastupnika, a svi drugi zastupnici, pa i oni koji su se priključili radu Kluba Milana Bandića nisu dio vladajuće većine”.

Nisu se očitovali

- U nekoliko sam se glasovanja uvjerio da, premda je porastao broj članova Bandićeva Kluba, oni nisu glasovali za zakone koje predlaže Vlada. A imali smo i slučajeve da su neki zakoni dobili podršku i predstavnika oporbe - poručio je Bačić.

Da je uistinu došlo do popriličnog negodovanja među Bandićevim zastupnicima i onima koji su u njegovu Klubu, potvrđeno nam je i u pisanom odgovoru koji nam je poslao Slavko Rako, tajnik i glasnogovornik Kluba Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika.

“U Klubu smo neugodno iznenađeni izjavom predsjednika Kluba HDZ-a Branka Bačića koji je kazao kako novi članovi kluba nisu članovi vladajuće koalicije. Ne prihvaćamo podjele Kluba na takav način, posebice nakon jednoglasne podrške proračunu, što je svojevrsni godišnji test Vlade. Da li to znači da ni naša nova članica Kluba, a i Stranke rada i solidarnosti Marija Puh nije uz Vladu”, piše Rako i dodaje da je bilo brojnih primjera kada su novi članovi tog Kluba održali kvorum u Saboru i omogućili da se održi glasanje.

“Bez obzira na ovu izjavu koja je očito izrečena za jednodnevnu političku primjenu, Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika podržat će sve zakonske prijedloge i projekte Vlade RH koji će biti na dobrobit svih građana. Odlučivanje o svjetonazorskim pitanjima stvar je slobodnog odlučivanja svih naših članova. Također, očekujemo podršku i za sve naše prijedloge i projekte koji će se voditi istim namjerama”, navodi u svom odgovoru tajnik Bandićeva saborskog Kluba.

Dio članova Bandićeve stranke, uz Bačićeve, podsjeća i na izjavu Milorada Pupovca, čiji su zastupnici dio koalicije, koji je u utorak rekao da “kolegice i kolege koji su pristupili Bandićevu Klubu, nisu potpisali koalicijski sporazum niti su se na bilo koji način očitovali o programu i politici Vlade, te da su “oni u najboljem slučaju mogu percipirati kao pridruženi dio vladajuće većine”.

Uvažavanje

Sugovornici iz Bandićeve stranke smatraju da je neodgovorno takve izjave puštati u javnost i pokušavati umanjivati važnost tog Kluba te podsjećaju da su se pojedini članovi “vladajuće koalicije” u nekim situacijama u Saboru ponašali u posve drugačijem svjetlu.

- Danas ako želiš na naslovnicu, samo udari po Bandiću. A kada se u petak prilikom saborskog glasanja dolazi provjeravati koliko je zastupnika Bandićeva Kluba prisutno, jer te “vladajuće koalicije” nije bilo dovoljno za blagoslov određene zakonske regulative ili kvorum, onda se to zaboravlja. Onda nije bilo riječi o tome tko je, a tko nije član vladajuće koalicije - kažu naši sugovornici. Navode i da su sada svima puna usta koalicijskih sporazuma i sporazuma oko vladajuće većine pa podsjećaju na neke sporazume koji su bili potpisani, a odavno su prekršeni.

- Je li HNS imao sporazum s SDP-om da neće koalirati s HDZ-om? Znamo kako je to prošlo. I mi smo imali sporazum s Reformistima, pa Čačić nije ni nazvao kada je Dumbović odlučio otići. Osim toga, kada je trebalo dići ruku za državni proračun, sve je bilo divno. Ima još zakonskih regulativa koje dolaze na red. Nadam se da ćemo do tog trenutka malo stati na loptu i početi se uvažavati - kažu naši sugovornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:56