BRZ I OPASAN

Bahati Britanac projurio jahtom: Valovi potopili plažu i razbacali ljude. Ima i ozlijeđenih kupača

ZADAR - Veliki valovi visoki oko dva i pol metra, koje je glisiranjem u Pašmanskom kanalu danas oko podneva (ponedjeljak) prouzročila 40-metarska jahta „Sovereign“, potopila je Morovićku, glavnu mjesnu plažu u Turnju. Oštećeno je dosta brodica koje su privezane uz tu plažu, a val je uzrokovao i lakše tjelesne ozlijede kod četvero ljudi.

Nakon što ih je val podigao i „zakucao“ o stijene, liječničku pomoć je zatražilo troje hrvatskih državljana i jedan Nijemac. - Ne znam kako je jahta uopće mogla razviti toliku brzinu u ovom uskom kanalu, ali valovii koji su stigli su izgledali kao pravi tsunami. Potopilo je plažu sve do ceste, razbacalo ljude i ručnike, a dosta je djece palo i udarilo se. Najgore su prošli oni koje je bacilo tamo na velike stijene uz mul – kaže nam prodavačica koja prodaje voće preko puta plaže.

Sve je to sa strane slušao jedan 60-godišnji Turanjac, pa je zvao četverogodišnjeg unuka: Dođi, Roko. Pokaži kako si danas pa i di si se udrija – rekao je djed, a unuk je pokazao svoje ožuljano bedro i rekao kako je pao kada je došao „veliki, veliki val“. U razgovoru s još nekoliko Turanjaca svi se sjećaju da je i prije dvije godine jedna velika jahta prouzročila val koji je uništio 10-ak brodica. Svi se slažu da bi takvo glisiranje plovećih grdosija uz obalu trebalo strogo kažnjavati jer mogu nastradati i ljudi, a prava je sreća što danas na prepunoj plaži neko dijete nije ozbiljnije ozlijeđeno.

U pripoćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje potpisuje glasnogovornica Marina Halužan stoji da mega jahta „Sovereign", dužine 39,6 metara, koja plovi pod zastavom Maršalskih otoka, prilikom prolaska kroz Pašmanski kanal nije prilagodila brzinu sukladno naredbi o plovidbi u tom kanalu te je prouzročila velike valove koji su uzrokovali štetu na brodicama, ali i fizičke ozlijede kupača.

Očevid u luci Turanj obavio je kapetan ispostave Lučke kapetanije Biograd na moru Damir Santini. Jahtu „Sovereign“ zaustavili su djelatnici Lučke kapetanije Zadar i dopratili je u luku Zadar, gdje su inspektori obavili obavijesni razgovor sa zapovjednikom, 53-godišnjim britanskim držžavljaninom. Zapovjednik je izjavio da je brzina bila oko 20 čvorova, što je u suprotnosti s neredbom, te je kažnjen prekršajnim nalogom u iznosu od 7 tisuća kuna.

Za sve ostale štete privatnim osobama agent jahte „Sovereign“ ostavio je u Lučkoj kapetaniji Zadar garanciju kojom potvrđuje da su kod njega sredstva od 100 tisuća kuna za podmirenje šteta i ozljeda koje će se naknadno utvrditi u privatnim sporovima. Jahta koja je silinom vala vacala brodice i ljude po nekoliko metara popodne je provela na vezu Tankerkomercove marine u Zadru. - U potragu za brodicom odmah su se uključila službena plovila Postaje pomorske policije Zadar i Lučke kapetanije čiji su djelatnici ispred gradske lučice u Foši zatekli motornu jahtu koja plovi pod zastavom Maršalskih otoka.

Policijski službenici su na mjestu događaja obavili razgovore te utvrdili da je od posljedica pada i od nošenja valova, vidne ogrebotine i oguljotine od udaraca u stijenu zadobilo četvero kušpača te je utvrđena i šteta na četiri brodice privezane uz mul koje su se nakon udarca vala sudarale međusobno i udarale o zid mula – kazali su iz PU zadarske te napomenuli kako su djelatnici pomorske policije PU zadarske od 1. lipnja utvrdili 34 prekršaja iz Sigurnosti plovidbe zbog nepropisnog glisiranja na udaljenosti manjoj od 300 m od obale te da su svi počinitelji sankcionirani. Iz policije su također najavili i pojačano nadziranje pomorskog prometa kako se obvakve nesreće ne bi ponavljale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:21