POLICIJA U AKCIJI

BAJIĆ, OSTOJIĆ I MATIĆ UBRZALI AKCIJU Kreću u lov na lažne branitelje!

DORH je s policijom i Ministarstvom branitelja dogovorio mjere protiv svih s lažnim statusom
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Nakon što je prije tri mjeseca objavljen Registar branitelja, nadležne institucije odlučile su otići i korak dalje - intenzivirat će se postupci protiv lažnih branitelja i ratnih invalida.

EKSKLUZIVNO Fred Matić: ‘Lažni branitelji su kriminalci i htio bih da se takvi kazne’

Na jučerašnjem sastanku predstavnika DORH-a, MUP-a, MORH-a, Ravnateljstva policije i Ministarstva branitelja, dogovoreno je, kako doznajemo, objedinjavanje svih podataka o onima koji imaju status branitelja kako bi se ubrzalo procesuiranje onih koji su do tog statusa došli nezakonito. Jedinstvena baza podataka bit će tako dostupna svim institucijama nadležnima za utvrđivanje i progon lažnih branitelja.

Operativna postupanja

- Dogovoreno je kako da se operativno provede takvo postupanje DORH-a, MORH-a, MUP-a i našeg ministarstva. Objedinit ćemo bazu podataka radi lakšeg postupanja. Na taj će način institucije lakše dolaziti do potrebnih podataka. Cijeli proces će biti ubrzan - potvrdio nam je ministar branitelja Predrag Fred Matić, koji odlučno tvrdi:

- Ne radi se ni o kakvoj reviziji, niti lovu na vještice. Nema uzburkavanja braniteljske populacije, nego će se naprosto lakšim mehanizmom lažnjaci izvući iz sustava. Istinski branitelji nemaju, niti će ikada imati problema zbog onoga što se radi vezano uz lažne branitelje!

Zatrpani prijavama

Ovaj dogovor resornih ministarstva s nadležnim institucijama pojednostavljeno znači da ubuduće policija i DORH, koji su proteklih mjeseci, otkad je objavljen Registar branitelja, zatrpani prijavama protiv lažnih branitelja, neće više morati za svaki slučaj koji istražuju tražiti podatke od Ministarstva branitelja pa od MORH-a ili MUP-a, jer će imati uvid u jedinstvenu bazu podataka. To bi trebalo znatno ubrzati njihov posao utvrđivanja je li prijava da je neki branitelj lažan - osnovana ili ne, kao i daljnje postupanje. Ubuduće bi stoga sve prijave trebale biti upućivane na policiju koje će utvrđivati ima li elemenata za podizanje prijave te one kod kojih ima, poslati DORH-u.

Da je cijeli posao dosad išao prilično sporo, potvrđuju i podaci koje smo dobili iz Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. Oni su od 2006. do danas primili ukupno 66 prijava građana vezanih uz eventualne nezakonitosti stjecanja statusa branitelja, odnosno invalida Domovinskog rata. U svim navedenim predmetima provedeni su ili se provode izvidi, odnosno donesene su državnoodvjetničke odluke, a pravomoćno je okončan samo jedan kazneni postupak zbog kaznenog djela prijevare iz članka 244. KZ-a!

Bez neželjenog efekta

Odlučnija borba da se iz Registra branitelja izbace svi oni koji u njega ne pripadaju pokazuje kako ova vlast želi do kraja raščistiti s lažnim braniteljima. A sve je počelo kada je Kukuriku Vlada, sredinom prosinca prošle godine, ispunila svoje predizborno obećanje i objavila Registar. Iako su protivnici toga, prije ostalih oporbeni HDZ, čak tvrdili kako će objava Registra dovesti do povećanog broja samoubojstava te kako će branitelji završavati u srpskim zatvorima, to se nije dogodilo. No, zato su Ministarstvo branitelja i ostale nadležne institucije nakon objave Registra naprosto bile zatrpane prijavama građana protiv onih koji se nalaze među 500 tisuća sudionika Domovinskog rata, a koji niti puške niti ratišta vidjeli nisu.

Rast prijava

Da je je otvaranje Registra bilo preduvjet za ozbiljnije raščišćavanje s lažnim braniteljima najbolje potvrđuje samo jedan podatak do kojeg smo došli. Od 1997. do objave Registra lani u prosincu, znači u petnaest godina, policija je primila oko 750 prijava protiv lažnih branitelja, a od objave do danas, što je tek nešto više od tri mjeseca - više od 800! To je očigledno bio dovoljan pokazatelj i nadležnim institucijama da sjednu i dogovore mjere koje mogu pomoći kako bi njihov posao utvrđivanja opravdanosti tih prijava, te kažnjavanje odgovornih bio što brži.

- Ako je trebalo 20 godina da se objavi Registar branitelja, nadam se da neće trebati 20 godina da se situacija normalizira i dovede u pravo stanje stvari. Radimo na tome, ali rezultata nema preko noći - kaže ministar branitelja.

Onima za koje se utvrdi da su lažnjaci, poručuje ministar, ništa se neće oduzeti, već će ostati bez onoga što su dotad primali. Pitamo ga hoće li morati vratiti ono što su na temelju statusa branitelja primili od države...

- To ja ne znam. Za to su nadležne druge institucije. Moja je zadaća bila da objavim Registar i omogućim DORH-u pristup svim podacima. Ministar ponavlja kako je, nažalost, trebalo mnogo godina da se stvori politička volja za objavu Registra iako je, uvjeren je, svima, pa i HDZ-u, bilo jasno da je pola milijuna branitelja naprosto prevelika brojka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:33