ŽRTVA POLITIKE

Bajić smjenjuje Hrasta zbog slučaja Tržnice

Riječki tužitelj u nemilosti glavnog državnog odvjetnika. Nezadovoljstvo radom riječkog tužiteljstva Mladen Bajić iskazao je seljenjem predmeta u Osijek
 Karmen Mrkić/CROPIX

RIJEKA - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić krajem prošlog tjedna odlučio je da se istraživanje predmeta Tržnica Rijeka iz Rijeke u Osijek. Službenog objašnjenja nema, no navodni je razlog nezadovoljstvo načinom na koji je Doris Hrast, glavni riječkoi tužitelj, dosada vodio taj predmet, zbog čega je najavljena i njegova smjena.

Napredovao 1991.

Glavni osječki tužitelj Davor Petričević potvrdio je da je zaprimio predmet, no ništa nije želio komentirati.

Hrast je funkciju šefa riječkih tužitelja preuzeo u siječnju 2006. U državno odvjetništvo u Rijeci kao pripravnik je primljen krajem 70-ih, a nakon nekoliko godina postao je i glavni općinski tužitelj. Tijekom 1991. u Županijskom državnom odvjetništvu došlo je do smjena zbog navodne političke nepodobnosti. Hrast je tada nastavio s napredovanjem i imenovan je zamjenikom županijskog odvjetnika. Najviše je surađivao s tadašnjim šefom Dragom Marincelom. U travnju 2003. nakon što je prošao rigorozne kontrole imenovan je zamjenikom ravnatelja novoosnovanog USKOK-a. Na toj je poziciji ostao do kraja 2005. kada je Bajić Marincela povukao u Zagreb za zamjenika. Hrast se vratio u Rijeku gdje je postao tužitelj broj jedan.

U karijeri je obradio i odradio veliki broj afera i slučajeva, među kojima je najveću pozornost medija privukao kao tužitelj Gospićke skupine na čelu s Mirkom Norcem i Tihomirom Oreškovićem. Zbog toga bio na meti ekstremnih domoljuba jer se, kako su mu zamjerali, usudio proganjati hrvatske heroje, no nakon početka postupka to se breme prebacilo na leđa sutkinje Ike Šarić. Kolege i odvjetnici Hrastu priznaju stručnost i ističu ljudske kvalitete, no dodaju da je kao tužitelj bio premalo energičan. Jednoglasna je ocjena svih kako se radi o čovjeku za sve sisteme, ali naglašavaju da tužiteljstvo u cijeloj državi funkcionira na takav način.

Nikad ne bi odabrao stranu

- Riječ je o profesionalcu koji ne bi dignitet izložio uplitanjem u aferu na način da se svrsta na ičiju stranu - komentar je dugogodišnjeg riječkog suca i odvjetnika Dragana Jovanića. Teško je povjerovati da je Hrast jedini krivac za probleme u procesuiranju afere Tržnice Rijeka jer je slučaj otvoren 2005. u vrijeme šefovanja Drage Marincela, a rađen je u koordinaciji između policije i tužiteljstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:28