USKOK I POLICIJA ČEŠLJAJU PAPIRE

Bajić u lovu na šefa Carine i prijateljicu Nevenku Jurak

Istražitelji namjeravaju ispitati svih 19 sudionika sastanka u Vladi iz 2007. o davanju poslova Fimi-mediji
Macelj 050607.ARHIVSKA FOTOGRAFIJANevenka Jurak i Ratko Macek, otvorenje autoceste Macelj -Krapina.Foto: Kresimir Zabec / jl
 Kresimir Žabec/CROPIX

ZAGREB - Evidencija ulazaka i izlazaka u Vladi i Carinskoj upravi te pozivi za sastanak samo su dio dokumentacije koje policajci i pripadnici USKOK-a prikupljaju slažući mozaik poslovanja Fimi-Medije, marketinške tvrtke Nevenke Jurak, bliske prijateljice Mladena Barišića, sada već bivšeg rizničara HDZ-a i šefa Carinske uprave.

Potvrđeno je to iz visokog izvora u Ravnateljstvu policije i DORH-u, a još prošli tjedan N. Jurak je za T-portal potvrdila da je policija izuzela dokumentaciju iz njezine tvrtke.

U Državnom odvjetništvu, nakon teksta u Jutarnjem listu na razgovoru je već u ponedjeljak bio i član Uprave Croatia osiguranja koji je također bio na sastanku u Vladi u proljeće 2007. na koji ih je pozvao bivši premijer Ivo Sanader i na kojem je bio i Barišić. Nastavljaju se pozivi članovima uprava u tužiteljstvo i policiju i razgovarat će se sa svih 19 sudionika sastanka iz javnih poduzeća.

Dobila i pokoju odbijenicu

Neki od ispitanih rekli su da taj sastanak nisu shvatili kao Sanaderovu naredbu da posluju s Fimi-Medijom. No, istražiteljima su ispričali da bi već nekoliko dana nakon sastanka u carini, na kojem je bila Nevenka Jurak, Barišić zvao i raspitivao se jesu li i što dogovorili te požurivao realizaciju posla.

Direktori javnih poduzeća tvrde da nije bilo izravne Sanaderove ili Barišićeve naredbe, ali da su to shvatili kao preporuku da posluju s Fimi-Medijom. Pogotovo zato što su nakon sastanaka uslijedili telefonski pozivi, a i iz prikupljene dokumentacije vidljivo je da je upravo Fimi-Media dobivala poslove s navedenim poduzećima. Dio poslova nije dobila zbog toga što je bilo i povoljnijih ponuda.

Tvrdnja Nevenke Jurak da nikad nije poslovala s Mladenom Barišićem je točna, ali je zato Fimi-Media odradila na graničnom prijelazu Bajakovo koji su 2006. svečano otvorili premijeri Hrvatske i Srbije, Ivo Sanader i Vojislav Koštunica.

Novac iz CARDS programa

Budući da je za taj projekt EU iz CARDS programa izdvojila pet milijuna eura, a Vlada RH 50 milijuna kuna, bit će zanimljivo vidjeti tko je financirao svečanost otvaranja.

Upravo činjenica da je i dionica autoceste do Bajakova financirana sredstvima EU, a čije je otvorenje također odradila Fimi-Media, slučaj bi mogao poprimiti i međunarodnu dimenziju. Osim što je surađivala s HAC-om, ova je tvrtka imala i poslovni odnos s tvrtkom Autocesta Rijeka - Zagreb. Kako je potvrđeno iz te tvrtke, od 2007. do 2009. s Fimi-Medijom su putem ugovora i narudžbenica realizirali suradnju vrijednu 3,5 milijuna kuna. Nevenka Jurak je samo s HAC-om i ARZ-om ugovorila poslove vrijedne 14,1 milijun kuna.





I privatne tvrtke dobile preporuku

Nije samo državnim tvrtkama bilo preporučeno da posluju s Fimi-Medijom nego i nekim tvrtkama, primjerice Plivi. Za zakup oglasnog prostora u medijima Fimi-mediju je angažirao i zastupnik BMW-a za Hrvatsku Tomić&Co. iako je praksa BMW-a da to u cijelom svijetu rade preko iste agencije. Neki ljudi iz javnih poduzeća sjećaju se kako bi ih pozvali na sastanak s predsjednikom Uprave na kojem je bila Nevenka Jurak. Rečeno im je da će se s njom odraditi posao. Svečanost dodjele Plave vrpce Vjesnika 2008. ugovorena je izravno, a na javni natječaj išlo je Croatia osiguranje, pa je Fimi-Media dobila posao od oko devet milijuna kuna.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:27