AFERA HYPO

Bajić u Saboru: Želimo arhive Hypo banke. Oni kriju odgovore

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - I Hrvatski sabor uključio se u istragu tajnih računa u austrijskim bankama na kojima je završio novac hrvatskih građana, prikupljen za kupnju oružja.

Naštetili dobrim odnosima

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost odlučio je osnovati poseban pododbor koji bi trebao pomoći DORH-u da od Austrije dobije godinama tražene podatke o tome tko stoji iza tajnih računa te otkrije tokove novca. Pododbor ima pet članova; Tomislav Čuljak, Milorad Pupovac, Igor Dragovan i Krešimir Ćosić.

No, na koji će način točno pododbor raditi kako bi se otvorili arhivi u Austriji, predsjednik saborskog Odbora Ranko Ostojić nije mogao detaljnije govoriti.

- Ne želim sada unaprijed reći da ćemo ići u Austriju i što ćemo tražiti. Rad pododbora pripremit ćemo kako treba i sigurno nećemo napraviti pogrešku austrijskih parlamentaraca koji su šetali po Hrvatskoj i davali izjave, čime su nanijeli štetu dobrim odnosima - poručio je Ostojić.

Neslužbeno doznajemo da je odbor odlučio da će pomoći DORH-U u istrazi i to tako da će zatražiti od austrijskog parlamenta da se striktno poštuju zakoni i da austrijsko pravosuđe pomogne u otkrivanju vlasnika računa na kojima je bio novac od kupnje oružja i sredstva prikupljena od prodaje društvenih stanova.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zadovoljan je što se i Sabor uključio jer vjeruje da bi Odbor svojim autoritetom mogao pomoći DORH-u da od Austrije dobije tražene podatke.

- Odgovori na sva pitanja su u arhivima Austrije i Hypo banke. Austrijanci imaju to što tražimo i želimo da nam to daju. Svjesni smo da je dio novca, osim za oružje, otišao i u privatne džepove - naglasio je Bajić.

DORH dobio ‘puno fileova’

Podsjetio je kako je DORH od Austrije dosad dobio podatke o 200 računa na koje se slijevao novac iz Hrvatske.

- Znamo brojeve računa i kodna imena, ali ne znamo tko stoji iza njih, kao ni tokove novca i njihove krajnje korisnike - objasnio je Bajić.

Ostojić smatra da se Sabor mora uključiti i zato što interesi Austrije i Hrvatske oko Hypo banke nisu isti.

- Nas zanimaju računi, a njih rizični krediti. No, pitanje je postoje li uopće rizični krediti ili su krediti Hypo banke u Hrvatskoj bili pokriveni upravo novcem hrvatskih građana s tih tajnih računa - upozorio je Ostojić.

Glavni je državni odvjetnik o istrazi koju DORH i USKOK provode o aferi Hypo danas iscrpno izvijestio Odbor za unutarnju politiku. No, novinarima nije mogao reći gotovo ništa budući da istraga traje. Otkrio je samo da su od Hypa “dobili velik broj fileova”.

- Proslijedili smo ih policiji koja provodi istrage u nekoliko hrvatskih županija - rekao je Bajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:34