KOLIKA KAZNA ZA BIVŠEG PREMIJERA

Bajić za bivšeg premijera traži 13 do 15 godina zatvora

Čak i da se pokrenu novi postupci protiv Ive Sanadera, u konačnici bi dobio jednistvenu kaznu od 15 godina

ZAGREB - Mladen Bajić zatražit će maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora zbog kaznenih djela za za koja se sumnjiči dr. Ivo Sanader, doznali smo iz DORH-a. Hrvatsko zakonodavstvo ne predviđa veću kaznu za kaznena djela po člancima 337. i 333. (udruživanje zbog počinjenja kaznenog djela te zlouporabu položaja i ovlasti). Čak i ako se protiv bivšeg premijera pokrenu novi postupci, sud bi mu u konačnici odredio jedinstvenu kaznu za tzv. kaznena djela u stjecaju (niz krivičnih djela za koja mu se istodobno sudi), i ona bi opet iznosila maksimalnih 15 godina zatvora.

Ivu Sanadera za sada se sumnjiči zbog udruživanja radi počinjenja kaznenog djela u slučaju Fimi-Media te zbog zloporabe položaja i ovlasti u predmetu HEP-Dioki.

Isisavanje novca

U prvom je slučaju riječ o isisavanju 120 milijuna kuna iz sustava javnih tvrtki putem marketinške agencije u vlasništvu Nevenke Jurak, za što su (osim Jurakice) osumnjičeni Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a, direktori nekoliko javnih tvrtki i Ivo Sanader. Tužilaštvo sumnjiči Sanadera i da je zloporabio položaj premijera kako bi Ivana Mravka, bivšeg predsjednika Uprave HEP-a, nagovorio na nezakonito davanje zajma od 15 milijuna kuna tvrtki Dioki, koja je bila i najveći HEP-ov dužnik, a čiji je vlasnik Sanaderov prijatelj Robert Ježić. Državno odvjetništvo i Ministarstvo pravosuđa RH u zahtjevu za Sanaderovom ekstradicijom u Austriju će poslati dokumentaciju o ta dva predmeta koju će potom razmotriti mjerodavni austrijski sud. No, Ivo Sanader je pod kriminalističkom obradom u još pet Uskokovih istraga koje bi mogle završiti novim kaznenim prijavama protiv njega. Kako doznajemo iz izvora bliskim istrazi, uloga bivšeg premijera ispituje se u više kriminalističkih istraga:

HEP-ovoj prodaji električne energije mostarskom Aluminiju preko šibenskog TLM-a, kupoprodaji trafostranica (na autocesti Split - Zagreb) između Hrvatskih autocesta i HEP-a, aferi Spice, tj. pokušaju preuzimanja Podravke od strane njezinih menadžera, potom u istragama o HAC-ovim ugovorima s tvrtkom Skladgradnja, ali i drugim kooperantima Hrvatskih autocesta.

Novi zahtjevi

U suradnji s austrijskim tužilaštvom ispituje se i uloga Sanadera u posredovanju kod davanja kredita Hypo banke.

Zanimljivo je da je za eventualno procesuiranje Sanadera u ovim postupcima DORH obavezan uputiti nove zahtjeve austrijskom pravosuđu, na koje ono treba odgovoriti u roku do 30 dana. Prema zakonu o ekstradiciji, osoba koju se izručuje može se kazneno progoniti bez odobrenja države koja vrši ekstradiciju, samo u predmetima zbog kojih je zatraženo izručenje.

Nema prepreka

U Sanaderovu slučaju riječ je o Fimi-Mediji i HEP-Diokiju. Za svaku novu kaznenu prijavu hrvatsko će tužilaštvo tražiti odobrenje austrijskog pravosuđa.

U DORH-u napominju da to neće biti prepreka otvaranju mogućih novih postupaka protiv Sanadera jer hrvatsko i austrijsko pravosuđe imaju dobar bilateralni sporazum, što je bila osnova i za pokretanje više istražnih radnji protiv Vladimira Zagorca nakon njegova izručenja. Većina kaznenih djela, zbog kojih bi se mogao procesuirati Sanader, kreće se u okviru dvaju članaka Kaznenog zakona (čl.333. i čl 337) pri čemu treba napomenuti da djelo udruživanja radi počinjenja kaznenog djela nije udruživanje u zločinačku organizaciju, kako to ovih dana tumače predstavnici oporbe. Za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela je određena maksimalna kazna zatvora od 3 do 5 godina. Udruživanje u zločinačku organizaciju je kazneno djelo s propisanom kaznom i do 30 godina zatvora, pri čemu svaki član organizacije odgovara za kazneno djelo koje su počinili drugi članovi.

U slučaju presude za zloporabu položaja i ovlasti, maksimalna kazna Sanaderu bila bi 10 godina zatvora. To bi značilo da on u dva otvorena postupka može dobiti maksimalno15 godina zatvora.

Gdje se sve istražuje uloga Ive Sanadera

1. u HEP-ovoj prodaji električne energije Mostarskom Aluminiju preko šibenskog TLM-a,

Šteta 100 milijuna kuna

2. u kupoprodaji trafostranica (na autocesti Split - Zagreb) između Hrvatskih autocesta i HEP-a

Šteta od 1 milijardu kuna

3. u aferi SPICE, tj. pokušaju preuzimanja Podravke od strane njenih menadžera

Šteta 400 milijuna kuna

4. u istragama o HAC-ovim ugovorima sa tvrtkom Skladgradnja, ali i drugim kooperantima

Šteta 22 milijuna kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:15