SLAVNI TUŽITELJI

Bajićevi kolege imalu su teže probleme: Ness je bio grubijan, a Falcone neustrašiv

ZAGREB - Izazovi i dvojbe s kojima se Mladen Bajić i ostali državni odvjetnici u današnjoj Hrvatskoj suočavaju nisu zanemarivi, ali su blaži od opasnosti i prepreka koje su stajale pred nekima od njihovih slavnih kolega u drugim zemljama i vremenima.

Antimafijaška trojka

Paolo Borsellino, Rocco Chinnici i Giovanni Falcone trojica su talijanskih magistrata (istražnih sudaca) koji su neustrašivo i bolno nagazili poslovna carstva sicilijanske Cose nostre, koja se od toga nije dugo oporavila, ali im se krvavo osvetila. Uz Chinichija raznesena su i dva čuvara i kućepazitelj, uz Falconea i supruga i troje čuvara (eksplozivom stavljenim pod cestu), uz Borsellina i petorica policajaca.

Vincent Bugliosi

Zastupao je optužnicu protiv Leeja Harveyja Oswalda za ubojstvo Johna Kennedyja. I sam ozbiljnijim suđenjem smatra “proces” održan četvrt stoljeća kasnije u Londonu, gdje su preispitani zaključci Warrenova povjerenstva o uroti kojom je atentat na Kennedyja izvršen i zataškan. Sprijateljio se s Oswaldovim braniteljem Gerryjem Spenceom. Uvjeren da Oswald nije (jedini) ubio JFK-a, Bugliosi je 2007. o tome napisao knjigu.

Eliot Ness

Sin norveških useljenika, magistar kriminalistike, kojeg i danas neki prozivaju kao grubijana, vodio je “nedodirljive”, detektivsko-tužiteljski tim američkog ministarstva financija, u suradnji s istražnim uredom (tih godina preimenovanim u FBI), u suzbijanju mafije koja je krijumčarila alkohol u doba prohibicije. Kada nije mogao Al Caponea strpati u zatvor zbog ubojstava, učinio je to zbog poreznih utaja.

Kenneth Starr

Specijalni istražni tužitelj bio se okomio na nepodopštine Billa Clintona u doba mandata guvernera Arkansasa i predsjednika Amerike. Imao je velike posebne ovlasti da ga vlada ne bi mogla osujetiti, no s vremenom se razotkrivao kao sve manje neovisni, a sve više ideološki i karijeristički motiviran mrzitelj nestašnog predsjednika i njegove stranke.

Zamalo ga je uspio svrgnuti zbog laganja u aferi Lewinsky.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:26