ZADNJA SLAMKA SPASA

Bajs u deliriju: 9 posto više turista nego lani u srpnju!

Minusi iz predsezone izbrisani su zahvaljujući izvrsnom srpnju za 2,7 milijuna turista te 19 milijuna noćenja. Turizam je hrvatska zadnja slamka spasa
Makarska, 070810Ministar turizma Damir Bajs u posjeti Makarskoj odrzao je presicu u hotelu Meteor.Na slici: ministar Bajs u MakarskojFoto: Ivo Ravlic / CROPIX
 Ivo Ravlic / CROPIX / CROPIX

MAKARSKA - Zahvaljujući izvrsnim rezultatima iz srpnja sa 2,7 milijuna turista, minusi iz predsezone su izbrisani. To je 9 posto više nego prošle godine i ostvareno je 19 milijuna noćenja ili 7 posto više nego 2009. g. Rezultati srpnja su toliko dobri da je turistički sektor u prvoj polovice godine ušao u plus. Dolazaka je više 3 posto i ostvareno više od 32 milijuna noćenja, što je 5 posto više nego lani. Uknjiženo je 5,5, milijuna turističkih dolazaka – iznio je ministar Damir Bajs u hotelu Meteor ohrabrujuće prve pozitivne podatke u turističkom gospodarstvu.

Dodao je kako želimo održati međunarodni udio u europskom turizmu, a lani je prvi put prešao 2 posto, što znači da svaki 50. turist u Europi dođe u Hrvatsku.

- Uspjeli smo umanjiti pad domaćih turista i učinak je na razini lanjske godine. Rezultat je dobar, mi smo u plusu, međutim, moramo igrati do kraja do 31. prosinca, ne smijemo dopustiti da pomislimo da ne moramo više raditi. Imamo još uvijek minuse od nekih naših najvažnijih tržišta, njemačkog i talijanskog. I upravo sada u kolovozu moramo sve napraviti da te minuse popravimo u pluseve i to će biti ključ uspjeha u ovoj 2010.g. Najveći porasti su bili iz Rusije, Španjolske, Slovenije i drugih država – kazao je Bajs.

- Ovi rezultati pokazuju da je ovogodišnji srpanj vjerojatno bio najbolji srpanj u povijesti hrvatskog turizma - istaknuo je Bajs.

Komentirao je i prijedlog o ukidanju PDV-a van sezone:

- Kao ministar turizma najradije bih da PDV bude nula posto kroz cijelu godinu i da su vize prema svim državama ukinute. Realnost hrvatske situacije je da imamo povlaštenu stopu PDV-a koja nije povišena. Može li se promijeniti ovisi i o fiskalnim rezultatima koje ministar Šuker dobro zna. Apelirao bih na lokalnu samoupravu da tamo gdje može odmah smanji koncesijske naknade, komunalne doprinos i pomogne turizmu, a država će napraviti što bude mogla i radi na tome - komentirao je Bajs.

Sve županije su bile u plusu i cifre su dvoznamenkaste. Rezultate su iznosili direktori županijskih ureda TZ-a na sastanku u Makarskoj.

Više podataka u nautičkom turizmu iznio je Niko Bulić, direktor HTZ-a. Ministra su pozdravili domaćini gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek i Joško Lelas, direktor Hotela Makarska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:04