PREBUKIRANO

Bajs u euforiji: Svi drugi padaju, jedino kod nas dolazi sve više turista!

Prema ministru postoje dobre najave za posjećenost u postsezoni tako da će po prvi puta biti produžena sezona što do sada nikome nije uspjelo
 Ivo Ravlić/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska i Turska mogle bi ove godine biti tek rijetke od mediteranskih zemalja koje će imati plus u turizmu kada je riječ o rastu broja dolazaka i noćenja. Svjetska turistička zajednica procijenila je da bi ove godine turizam u Europi mogao rasti od jedan do tri posto, a prema njezinim neslužbenim procjenama gotovo sve mediteranske zemlje ove godine imaju minus, pri čemu Španjolska čak osam posto, dok Turska bilježi rast od devet, a Hrvatska pet posto.

Ministar turizma Damir Bajs jučer nam ove procjene nije mogao komentirati, ali je kazao kako se već sada zna da će rezultat, nakon izvrsnog srpnja, u kolovozu biti također u plusu, no još uvijek ne može govoriti koliki će biti.

Poznati rezultati

“Ne smije nas hvatati euforija nego sezonu moramo odraditi do kraja. Naši gosti moraju i u postsezoni dobiti osmijeh i dobru uslugu. Dobar rezultat iz srpnja i kolovoza ne smiju nas opustiti nego moramo biti uporni i nastaviti raditi na zadovoljstvo svakog gosta koji je došao u Hrvatsku.”

Bajs kaže da je rast u kolovozu u nekim turističkim odredištima dvocifren, a iako je rast veći u Dalmaciji, kolovoz se prema njegovim riječima popravio i u Istri i Kvarneru.

Zaustavljen minus Nijemaca

- Nadam se da će rezultati za kolovoz, kada je riječ o dolasku gostiju iz Italije, našeg trećeg po veličini tržišta, u kolovozu biti bolji nego u srpnju, a bitno je i da smo zaustavili minus kada je riječ o dolasku Nijemaca. Kolovoz je najbitniji mjesec za turizam jer on čini jednu četvrtinu naših ukupnih rezultata, pa će rezultati koji bi mogli biti objavljeni početkom rujna mogli zapravo govoriti o uspješnosti ovogodišnje turističke sezone. Najave za postsezonu su jako dobre i nadam se da će se one ostvariti do kraja, kaže Bajs, te dodaje kako bi u tom slučaju ove godine postsezona po prvi put mogla pokazati da smo ipak uspjeli produžiti sezonu prije nije uspjevalo.

To nije rezultat sam po sebi, nego rada i upornost svih turističkih djelatnika, ali moramo biti uporni i raditi, kaže Bajs. Na pitanje o financijskim efektima Bajs kaže kao vjeruje da će i oni biti bolji, a barem tako najavljuju hotelijeri, a i pojedini trgovački lanci.

Rekordna prodaja

Konzum je prije nekoliko dana objavio da je imao povijesno rekordne rezultate prodaje u srpnju. - Ne znam kakva je situacija kod drugih trgovaca, no vjerujem da će veći broj gostiju donijeti i bolje financijske efekte, zaključuje Bajs.

Da će kolovoz biti u plusu govore i podaci i nekolicine turističkih zajednica koje smo kontaktirali. Veliki rast bilježi Split, Zadar i Dubrovnik, dok Istra ima rast ali daleko manji od onog u Dalmaciji. Istra je do sada njbrže rasla.

HVAR: Kolovoz bolji od srpnja, sve više Španjolaca

- Prve procjene TZ-a Hvar govore da bi po broju noćenja i dolazaka gostiju kolovoz mogao biti bolji od srpnja.

U srpnju smo imali 15 posto više gostiju nego u istom mjesecu prošle godine, a prema gužvi koja još traje i informacijama s terena, možemo procijeniti da će kolovoz biti bolji od srpnja. Isto bi, barem prema najavama, moglo biti i u rujnu. Za sada ne mogu govoriti u kojem postotku - rekla je direktorica TZ-a Hvar, Tanja Miličić. - U prvih sedam mjeseci imali smo rast od 16 posto. Primijetan je rast broja gostiju iz Norveške , i to za čak 34 posto, a Španjolaca je više za 25 posto, kao i Nijemaca.

SPLIT: Boravak produžen na prosječno 3,5 dana

- Split postaje hit-destinacija, u srpnju smo imali 30 posto više noćenja, a isto tako, možda i bolje, bit će i u kolovozu. Trenutačno zbrajamo podatke, no primjetno je da Split postaje hit-destinacija za mlade - rekao nam je direktor TZ-a Split Vedran Matošić. - Posebno nas veseli što su turisti počeli sve više noćiti u Splitu, za razliku od prijašnjih godina kada to nije bio slučaj nego su najvećim dijelom dolazili na jednodnevne izlete. U srpnju smo primijetili da je broj noćenja prosječno povećan na 3,5 dana. U kolovozu je primjetan rast broja turista iz Engelske, SAD-a, Francuske, ali i iz Španjolske, Australije te Novog Zelanda - izjavio je.

ROVINJ: Do kraja godine 2,65 milijuna noćenja

- Od početka godine do 27. kolovoza ostvarili smo dva posto noćenja više nego prošle godine. Srpanj je bio na razini srpnja prošle godine, a procjenjujem da bi kolovoz mogao biti dva posto bolji od lanjskoga - izjavila je direktorica TZ-a Rovinj Odeta Sapač. - Do sada smo ostvarili 2,2 milijuna noćenja, a očekujemo da ćemo do kraja godine realizirati naš plan od 2,65 milijuna.

Iako podaci govore o slabijem rastu u odnosu na Dalmaciju, O. Sapač tvrdi da je Rovinj prošlih godina dosegnuo svoj maksimum, a to najbolje pokazuju odnosi broja noćenja u Rovinju i nekim dalmatinskim mjestima.

DUBROVNIK: Od početka godine 1,6 milijuna noćenja

Od početka godine do 26. kolovoza Dubrovnik je ostvario 1,6 milijuna noćenja, što je 12 posto bolje nego prošle godine, a dirketorica TZ-a Dubrovnik, Jelka Tepšić, tvrdi da bi kolovoz u odnosu na isti mjesec prošle godine mogao biti bolji od 10 do 15 posto. - Danas su kod nas tri kruzera pa se procjenjuje da je u gradu više od 23.000 gostiju. Prema našim podacima, Španjolaca je 25 posto više, Australaca 35 posto, Rusa 30 posto, a gostiju iz Turske i Grčke čak 300 posto više. No, kad je riječ o potonjima, to je ipak manji broj gostiju koji tek otkrivaju Dubrovnik - dodala je J. Tepšić.

1. Hrvatska: Prvih sedam mjeseci 2010 godine - dolasci +3%, noćenja +5%; samo srpanj: dolasci +9%, noćenja +7%

2. Turska: Prvih šest mjeseci: +9,2%. U srpanju i kolovozu očekuje se još bolji rezultati. U travnju imali pad od -1,3 posto. Računaju na godišnji rast od 5,5 posto sve do 2020. godine

3. Španjolska: U srpnju pad od 8%, u travnju pad bio još veći čak 13 posto. Očekuju bolje rezultate za kolovoz i rujan.

4. Portugal: U srpnju pad od 3 do 4 posto. Očekuju bolji rezultat za kolovoz i rujan

5. Cipar: U prvih šest mjeseci pad od -0,6 posto, u travnju pad bio čak 23 posto. Očekuju bolji rezultat za sezonu (srpanj, kolovoz)

6. Francuska: prve procjene govore o rastu u ovoj godini

7. Italija: Trenutačno na istoj razni kao i prošle godine, očekuju do kraja godine blagi porast

8. Grčka: U prvih šest mjeseci pad turizma između 10 i 12 posto. Zbog krize i nereda očekuje se pad prihoda od turizma ove godine od 15 posto

9. Crna Gora: U prvih šest mjeseci imali -5,3 posto dolazaka i -11 posto noćenja. Očekuju bolje rezultate za srpanj i kolovoz

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:43