U JEKU KAMPANJE

Bajsova stranka angažirala ‘predizborne trolove‘? Bjelovarskog župana tuže zbog lažnih Fejs profila

Aferu s navodnim lažnim profilima je svojedobno istraživala i policija temeljem naloga Državnog odvjetništva
Damir Bajs
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

U ponedjeljak u 9,30 sati na bjelovarskom Općinskom sudu zakazano je pripremno ročište u predmetu u kojem Alen Kaminski i Kristijan Car iz Bjelovara tuže stranku aktualnog bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, 'Nezavisnu listu Damir Bajs', te članicu te stranke, inače i predsjednicu županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Ivanu Pirin, prenosi portal Klikni.hr.

Kako spomenuti portal doznaje iz izvora bliskih sudu, Pirin i Bajs, odnosno njegova stranka, na sudu su se našli zbog navodne manipulacije lažnim profilima na društvenim mrežama. Lažni profili nicali su u jeku predizborne kampanje za prošle lokalne izbore, kada su Pirin i stranka tadašnjeg, a i aktualnog župana Damira Bajsa, u ime drugih osoba, prema optužbi, navodno otvarali lažne profile i putem njih plasirali političke poruke protiv svojih protukandidata.

S obzirom da su tužitelji, kako tvrde, mimo svoje volje bili upleteni u tu priču, oni u ovom sporu od Pirin i Bajsa traže financijsku zadovoljštinu. Koliko, nije se uspjelo doznati. Aferu s navodnim lažnim profilima je, kako doznaju na portalu Klikni.hr, svojedobno istraživala i policija temeljem naloga Državnog odvjetništva, no daljnji postupci po službenoj dužnosti naknadno nisu pokretani.

Iako je riječ o privatnoj tužbi, s obzirom na upletenost Bajsove stranke, ova priča ima javni značaj, pa je portal Klikni.hr od Općinskog suda u Bjelovaru prošli tjedan zatražio da se novinarima portala omogući da budu prisutni na ročištu u ponedjeljak. Međutim, taj je zahtjev odbijen.

- Na navedenom pripremnom ročištu neće se izvoditi dokazi, niti su na to ročište pozvane stranke, već su pozvani punomoćnici stranaka, a pritom imajući u vidu i epidemiološke mjere, broj punomoćnika stranaka i veličinu sudnice. Sud smatra kako ne postoje razlozi za praćenje i fotografiranje toga ročišta - stoji, među ostalim, u odluci koju potpisuje predsjednica Općinskog suda u Bjelovaru Marija Trogrlić-Blažinić. Nije udovoljeno niti njihovu zahtjevu da im Sud dostavi tekst tužbe.

Ured predsjednice ih je u odgovoru uputio da, ukoliko bi i dalje bili zainteresirani za praćenje predmetnog spisa o tome pravovremeno obavijeste Sud kako bi se rasprava mogla održati u dvorani Županijskog suda u Bjelovaru, ukoliko će ona biti slobodna, a sve radi zaštite zdravlja zbog epidemije koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 13:51