TUŽNA SUDBINA

Baka Ankica ostala bez svega: ‘Najvažnije je da je glava na ramenu, idem pitati vojsku kamo ću...‘

Jučerašnji potres oslikali smo kroz Ankicu Lončarević koja je zbrajala štetu u kući. Nakon novog potresa, nema se više što obnoviti
Ankica Lončarević
 Robert Fajt/Cropix

Ankica Lončarević, slikana u svojoj uzdrmanoj kući, danas je bila na našoj naslovnici. Njezine kuće na Trgu dr. Franje Tuđmana 1 u središtu Petrinje više nema.

Neposredno prije razornog potresa Ankica Lončarević nam se žalila da joj konzervatori od 1995. ne daju da je obnovi, da se javljala na stotine natječaja i nijednom nije ušla u neki projekt obnove, pa se ponadala da će je možda sada obnoviti. Žurilo joj se u banku, pa smo se razišli, svatko na svoju stranu. Ni deset minuta nakon toga dogodila se katastrofa. Popodne, oko 15 sati, našli smo se na istome mjestu. Gledala je u ruševine nečega što se više ne može obnoviti, samo iznova graditi.

image
Katica Lončarević iz Petrinje ispred ostataka svoje kuće
Robert Fajt/Cropix

- Prvu noć sam prespavala kod prijateljice, mislila sam da ću opet, ali se urušio i njezin stan. Idem sada pitati vojsku kamo ću. Samo da mi je ući u hodnik, tamo su mi ostali lijekovi u torbi - pričala je gledajući prema ulazu u zgradu ispred kojega joj se ispriječila hrpa šute i otpada.

image
Ankica Lončarević slikana u svojoj kući jučer je bila na naslovnici Jutarnjeg
Damir Krajač/Cropix

Prvi kat te zgrade više ne postoji, krov je naprosto legao na etažu ispod. Imala je samo jednog susjeda i on je, na sreću, izbjegao urušavanje.

- Djeco moja, što da vam kažem. Glava je ostala na ramenu. Vidjet ćemo što će biti dalje. A tko bi pomislio da se ovakvo nešto može dogoditi. Moj pokojni muž je krenuo obnavljati tu kuću prije 25 godina, a nikada je nismo uspjeli obnoviti. Sada je nestala. Znate što, sreća je da nas opet nije uhvatilo na spavanju. Poginuo bi cijeli grad - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:22