SLUČAJ UMIROVLJENOG PUKOVNIKA

BALENOVIĆ 'Vlada prisilno smješta zviždače u Vrapče' BANSKI DVORI 'Ne znamo ništa o tome'

ZAGREB - Udruga Zviždač ustvrdila je danas da je umirovljeni pukovnik HV-a i "zviždač" Branko Kakarić po nalogu Vlade od petka prisilno hospitaliziran u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, dok iz Vlade poručuju kako ništa ne znaju o tome.

Predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović u priopćenju je ustvrdila da vlasti s Markova trga u ovom tjednu vjerojatno ne žele da im bilo tko ukazivanjem na kriminal pomuti "svečarsko raspoloženje povodom ulaska u EU", a Kakarić je namjeravao danas u Bruxellesu početi štrajkati glađu kako bi upozorio na kriminal i korupciju u humanitarnom razminiranju Hrvatske.

No, iz Vlade poručuju kako nisu upoznati s tim slučajem i ne znaju o čemu Balenović govori. Zagrebačka policija navodi da je prema 56-godišnjem građaninu Branku Kakariću postupala temeljem dojave Ministarstva branitelja jer je prijetio samoubojstvom, dok je u zdravstvenu ustanovu odveden temeljem ocjene liječnika.

Balenović je zatražila trenutno otpuštanje Kakarića, tvrdeći da nije bilo razloga za njegovo zadržavanje, te da su prekršeni svi protokoli vezani uz upućivanje građana na psihijatrijsko liječenje.

Balenović je posjetila Kakarića u bolnici te tvrdi kako joj je on rekao da je nalog za njegovo "protuzakonito, prisilno i bezrazložno upućivanje i zadržavanje na Klinici za psihijatriju Vrapče mogao je dati samo netko iz današnje Vlade, tko se osjetio prozvan i ugrožen sadržajem dopisa kojeg sam uputio na njihove adrese".

Ona kaže kako se "već u prvim trenucima razgovora uvjerila da je Kakarić potpuno zdrav i lucidan", te da nema govora o bilo kakvim duševnim smetnjama ili problemima.

Od nadležnih u Psihijatrijskoj bolnici zasad nitko nije bio dostupan za komentar tog slučaja.

Kakarić je, po navodima udruge Zvizdač, u petak razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem koji mu je navodno obećao da će temeljito istražiti slučaj kriminala u humanitarnom razminiranju, koji je prijavio prije deset godina. Do danas počinitelji toga kriminala nisu kažnjeni, za što Kakarić smatra odgovornim tadašnjeg ravnatelja policije Ranka Ostojića, te bivšeg ministra unutarnjih poslova Šimu Lučina.

No, umirovljenom pukovniku je par sati nakon razgovora s Bajićem na vrata njegova doma pokucala policija koja ga je privela u Policijsku postaju Trnje, nakon čega je, bez svoje suglasnosti, sanitetskim vozilom odvezen na Urgentni odjel Psihijatrijske bolnice Vrapče, tvrdi udruga Zviždač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:18